Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U ponedjeljak, 11. rujna, s učenicima osnovnih škola, članica Mreže škola Parka prirode Učka, obilježili smo završetak Ornitološkog kampa Učka 2023.

Učenici 7. razreda iz PŠ Lupoglav i 3. razreda iz PŠ Veprinac nazočili su prstenovanju ptica na lokvi Rovozni, najvećoj prirodnoj lokvi u Parku prirode Učka. Članovi Udruge BIOM upoznali su učenike s procesom prstenovanja te s pojedinim vrstama lokalnih gnjezdarica, ali i pticama koje lokalitet lokve Rovozna koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe. Prstenovači Udruge Biom demonstrirali su proces podizanja i korištenja ornitoloških mreža te metoda prstenovanja uhvaćenih jedinki. Među prstenovanim pticama bile su vrste poput plavetne sjenice, crnokape grmuše, crvendaća, strnadice cikavice, prugaste trepteljke te čižeka.

Misija ovog kampa, kojeg organiziraju Udruga BIOM i Park prirode Učka, istraživanje je selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Uz učenje o pticama, učenici su saznali i nešto više o prirodnoj i biološkoj raznolikosti Parka prirode Učka, kao i o važnosti očuvanja i zaštite prirode.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content