Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Zadnji dan ornitološkog kampa Učka 2021. obilježili smo posjetom kampu s učenicima osnovnih škola, članica Mreže škola Parka prirode Učka. Tom prilikom su učenici 7. razreda iz Lupoglava i 3. razreda iz Veprinca, prisustvovali zadnjem ovogodišnjem prstenovanju ptica. Članice Udruge BIOM upoznale su učenike s procesom prstenovanja te s nekim vrstama ptica koje obitavaju na Učki ili prelijeću ovo područje. Uz učenje o pticama, učenici su saznali i nešto više o prirodnoj i biološkoj raznolikosti Parka prirode Učka, kao i o važnosti očuvanja i zaštite prirode.
Ovim posjetom je, na zabavan i edukativan način, završio ornitološki kamp Učka 2021., koji već 16 godina na obroncima Učke, u blizini lokve Rovozna iznad Mošćenica, organiziraju Udruga BIOM i Park prirode Učka. Tijekom ovogodišnjeg kampa prstenovano je 640 ptica, a u kampu je boravilo 88 volontera iz Hrvatske i inozemstva.

Ostale objave

U Parku prirode Učka prigodnim edukativnim programom obilježen Dan planina

Međunarodni dan planina se obilježava svake godine 11. prosinca s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja planina. Planine su jedinstvene u svijetu upravo po svojoj velikoj raznolikosti na relativno malom prostoru. Značaj planina je izrazito velik, važne su za mikroklimu a i staništa su najvećem broju endemskih vrsta, izvori su pitke vode te su zbog toga prioritetna područja za očuvanje.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content