Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Na današnji dan 1999. godine područje Učke i dijela Ćićarije proglašeno je parkom prirode.

Simbol Parka prirode Učka je kamena kula sagrađena 1911. godine na vrhu Vojak, najvišem vrhu planine i istarskog poluotoka (1401 m). Kula je ujedno i vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na Istru, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićariju, a nakon bure, kad je zrak čist, vide se Venecija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

Dok Učka ima izraziti planinski hrbat, Ćićarija ima reljef planinske visoravni. Na 922 metra nadmorske visine nalazi se Poklon, prijevoj koji spaja Učku i Ćićariju, a čije ime potječe iz pučke vjerske tradicije.

Obzirom na svoj položaj, Park prirode Učka prostor je susreta kontinentalnih i mediteranskih vrsta. Flora Parka broji oko 1300 vrsta, što je iznimno velik broj u odnosu na njegovu površinu, a pretpostavlja se da je taj broj i veći. Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje raste stenoendemski učkarski zvončić (Campanula tommasiniana). Nepotpuno je istražen i životinjski svijet. Očuvane bukove šume i prostrani travnjaci dom su mnogim životinjama, a zabilježena je i prisutnost velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa. Populacija ptica broji 167 vrsta, a mnogi ovi ugroženi grabežljivci gnijezde na nepristupačnim stijenama u Parku. Među njima su suri orao (Aquilla chrysaetos), bjeloglavi sup (Gyps fulvus)  i sivi sokol (Falco peregrinus).

Krajolik Učke formiran je i utjecajem čovjeka. Stočari su krčili guste planinske šume kako bi napravili ispašu za stada te su na taj način nastali mnogobrojni pašnjaci po kojima su Učka i Ćićarija i danas poznate.

Interes za Učku raste i danas. Iako ju planinari već dobro poznaju, sve je više „običnih“ izletnika koji tek otkrivaju ovu planinu. Tome će zasigurno doprinijeti i realizacija projekta „Učka 360°“ čiji je dovršetak predviđen za proljeće 2021. godine. Riječ je o projektu Javne ustanove „Park prirode Učka“ i partnera Općine Kršan te Udruge BIOM, kojim su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, izgradnja i opremanje volonterskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra – ekomuzeja u nekadašnjoj školi Šušnjevica. Osim toga, aktivnosti projekta usmjerene su na razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content