Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda Javna ustanova “Park prirode Učka” je u četvrtak, 19. ožujka 2015. godine pripremila prigodan edukativni program na kojem je ugostila učenike područne škole iz Veprinca.

Pod vodstvom stručnih suradnica za edukaciju JU “PP Učka” Marte Blažević i Andree Stojaković te u pratnji svojih učiteljica Sanje Albaneže i Ljiljane Božičević, učenici 1., 2. i 3. razreda posjetili su Park kako bi saznali nešto više o njegovim vodenim sustavima, kao i životinjskom i biljnom svijetu vezanom uz njih. Tom prilikom održane su edukativne radionice pomoću kojih su učenici neposrednim istraživanjem potoka Banina otkrili veliki broj životinjskih vrsta koje obitavaju u njemu i ukazuju na njegovu visoku čistoću i očuvanost.

Od 1977. godine, u cilju skretanja pozornosti na važnost pitke vode te održivo upravljanje vodnim resursima, 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je “Voda i održivi razvoj”. Prema podatcima Ujedinjenih naroda više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup čistoj vodi, stoga je, kako bi se istaknuo njen značaj, razoblje od 2005. do 2015. godine proglašeno desetljećem voda pod nazivom “Voda za život”.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content