Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Javna ustanova Park prirode Učka, u suradnji s Planinarskim društvom Glas Istre, danas je prigodnim programom obilježila otvaranje obnovljenog izletišta Korita, na Ćićariji.

 

U obnovu izletišta, Javna ustanova Park prirode Učka uložila je ukupno 24.000 eura. Time je dodatno unaprijeđena posjetiteljska infrastruktura na Ćićariji, koju otkriva sve veći broj kako posjetitelja, tako i stalnih stanovnika, koji upravo ovo područje odabiru za svoj dom. Revitalizacija sela, poput Brgudca, koje danas broji 26 stalnih stanovnika, doprinosi i očuvanju te valorizaciji kulturne i povijesne baštine ovog kraja, a ulaganja u turističke i rekreativne sadržaje, svakako su dodatni poticaj za daljnje ”oživljavanje” ovog područja. To je prepoznala i JU Park prirode Učka, koja posebnu brigu vodi o održavanju lokaliteta u manje razvijenim dijelovima Parka.

 

Smješteno u blizini sela Brgudac, lokalitet Korita danas je popularno izletište koje posjećuju planinari, rekreativci i ljubitelji prirode iz Istre, ali i ostatka Hrvatske te stranih zemalja. Na livadi podno Brajkovog vrha, uz izvor pitke vode, davnih su dana postavljena drvena korita za napajanje stoke. Korita su u prošlosti imala važnu ulogu u životu lokalne zajednice, a danas su vrijedna kulturna baština ovog kraja. Iz izvora, voda kroz korita teče do poveće lokve, bogate biljnim i životinjskim svijetom. Obnova izletišta uključivala je zamjenu dotrajalih korita novim hrastovim koritima, uređenje lokve te odmorišta kraj izvora, s kojega se pruža prekrasan pogled na planinski masiv Učke. Postavljene su i poučne table koje govore o kulturnom i prirodnom značaju ovog lokaliteta.

 

Otvaranje obnovljenog izletišta Korita bilo je dio programa kojim je u Parku prirode Učka obilježen Dan planeta Zemlje. Uz planinarski pohod od Brgudca do Korita, u Planinarskoj kući Korita, nedaleko od izletišta, predavanje je održao priznati botaničar i osnivač Istarskog botaničkog društva, Slavko Brana. Za najmlađe posjetitelje djelatnici Parka prirode Učka pripremili su edukativne radionice, a druženje je završilo u veselom tonu uz planinarski grah.

 

Unatoč lošem vremenu, planinari i obitelji okupili su se na ovom događanju kako bi još jednom naglasili dobrobit boravka u prirodi. Upravo je izletište Korita jedno od mjesta na kojem sve generacije mogu uživati u prekrasnoj prirodi Ćićarije, a njihovo novo ruho zasigurno će svim posjetiteljima dodatno uljepšati posjet ovoj lokaciji.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content