Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Na prijevoju Poklon, u nedjelju 1. rujna 2013., održan je „7. Učkarski sajam“ na kojem je Javna ustanova „Park prirode Učka“ predstavila kulturnu i etnološku baštinu ovoga kraja kroz bogatu izvornu gastronomsku ponudu, tradicijsku hranu i piće, stare zanate, glazbu i običaje.

Tijekom nedjeljnog sajma svoje proizvode ponudilo je rekordnih 43 malih proizvođača iz Istre i liburnijskog kraja. Uz već uobičajene slastice od smokava i maruna, proizvode od meda, marmelade, pršut, vino i rakiju, posjetitelji su mogli kušati i specijalitete od tartufa, veliki izbor domaćih kolača i još mnogo toga. Uz brojne proizvođače, centralno mjesto na sajmu bilo je rezervirano za razne kulturne udruge koje su prezentirale tradicijske zanate i starinski način života. Posjetitelji su tako imali priliku vidjeti etno izložbu Udruge “Ognjišće” iz Lignja, prikaz „Kako se j’ nekada živelo va našen kraje“ Udruge „Domoljub 1909“ iz Rukavca, prezentaciju autohtonih istarskih instrumenata, lončarenje na starinski način, starinsku kovačnicu, izradu drvenih bačvi te izložbu gljiva Učke i Ćićarije.

Posebna atrakcija sajma bio je tor s autohtonim životinjama, u kojem su se našli istarsko govedo boškarin, krave istarskog goveda, istarske ovce pramenke, koze i magarci, koji su strpljivo uživali u slikanju s malim i velikim posjetiteljima sajma.

Ove godine za najmlađe posjetitelje u Maloj šumskoj sceni, novom infrastrukturnom objektu Parka, bila je organizirana predstava za djecu „Drvo ima srce“ Teatra Oz iz Lignja. Nakon predstave, u Maloj šumskoj sceni je uslijedio edukativni dio sajma u sklopu kojega su održana tri predavanja. Predavanje „Ornitološki kamp u Parku prirode Učka” održao je Ivan Budinski, nakon njega je Grga Frangeš održao predavanje na temu „Gromača – sveprisutno nasljedstvo”, a posljednje predavanje održao je dr.sc. Duje Lisičić pod nazivom „Zmije – gmizavi put do uspjeha”.

Oko 10.000 posjetitelja ovogodišnjeg „Učkarskog sajma“ moglo je uživati i u bogatom kulturno-zabavnom programu kojeg su otvorili Žejanski zvončari. Tijekom poslijepodneva nastupili su i Etno skupina Šćike, folklorni ansambl „Zora“, 14-godišnji harmonikaš Arian Frlan, a učenici PŠ Veprinac izveli su svoje recitacije o Učki. Kulturno-zabavni program je završio s popularnim Anelidima, a da zabave ne bi nedostajalo, pobrinuo se voditelj Mario Lipovšek Battifiaca.

Reportažu o sajmu možete pogledati ovdje.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content