Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

 Tisuće posjetitelja pohrlilo je u nedjelju 2. rujna na Učkin prjevoj Poklon na tradicijsko događanje

„XII Učkarski samanj”.

Četrdesetak malih gospodarstvenika s Učke, Ćićarije i iz njihove okolice ponudilo je posetiteljima raznovrsne ekološke i prirodne proizvode.  Od mesnih i mliječnih proizvoda s obližnjih pašnjaka do ekološkog meda, maslinovoga ulja, vina, likera i ekološkog piva, do maštovitih slastica, prirodne kozmetike, odjeće, obuće te sadnica cvijeća i ukrasnoga bilja, ponuđeni su proizvodi udovoljili svakom okusu i ukusu.

Poznavateji starih zanata – obrade drveta, kamena, kovanja željeza, pokazalo je umijeće u kojemu su se posjetitelji mogli i sami okušati. Pažnju su plijenili boškarin, krave, istarski tovari i ovce pramenke koji se u današnje vrijeme rijetko mogu sresti na Učkinim padinama, lijepe uspomene pobudila je i lijepa etnološka zbirka lovranskoga kraja.

Sadržajan dječji program uključio je vrlo posjećenu predstavu suvremen „Ježeve kućice”, kao i likovnu radionicu s oslikavanjem lica, radionicu učenja glagoljice, ekološku radionicu o proizvodnji komposta te klauna Balonka i pomoćnika mu Morčića za poticanje djece na sudjelovanje u programu.

Stručnim predavanjem o proizvodnji vina nastojalo se ohrabriti slušatelje na uzgoj domaćih sorti vinove loze i proizvodnju domaćih vrsta vina. Zabavni program oraspoložio je nazočne šarenim narodnim nošnjamai iz Središnje Istre i tradicisjkim plesovima s neizostavnim balunom, Trio Asi su nas podsjetili na uspješnice primorske zabavne glazbe, umjetnička udruga Tinta 910 proglasila je pobjednike natječaja „Učka mi se!” uz sopile, a završnicu su u posebnom stilu odradili Mali Gustafi.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i do iduće godine pozdravljamo uobičajenim pozdrvom s Učke:

„Vidimo se na Poklonu!” 

 

Pokrovitelji:

Pokrovitelji XII Učkarskega samnja

 

Podupiratelji: Općina Lovran, BINA Istra, Vatrogasna zajednica Liburnije, Festival Opatija,  Komunalac Opatija, Magrad, PD Opatija,  PD Knezgrad, Novi list, Glas Istre, Kanal Ri, Pomorski radio Bakar, Radio Labin, Radio Istra, HRT Radio Rijeka, HRT Radio Pula

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content