Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Djed Božićnjak je u četvrtak 13. prosinca s dalekog i hladnog sjevera došao u kočiji i s pratnjom na našu Učku. Glazbeni doček s dobrodošlicom  priredila su mu djeca iz zborova glazbene škole „Mirković”, a pozdravili su ga i ravnatelj Parka prirode Učka, Egon Vasilić, zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić i direktorica TZ Grada Opatije, Suzi Petričić.  U svojem blagdanski urešenom domu na Poklonu, Djed Božićnjak primio je odmah nakon dolaska djecu koja žive na Učki, najmlađe članove Športskog ribolovnog kluba „Zubatac” kao i djecu iz općine Lupoglav.

Od petka 14. prosinca do nedjelje 16. prosinca, Djed se susreo i sa svom drugom djecom koja su ga došla vidjeti iz Primorsko-goranske i Istarske županije kako bi mu izrazila svoju Božićnu želju te ih je darivao svojom šaljivom mudrošću i šarenim bonbonima. Ugostiteljska ponuda prigodnih slastica i veselo raspoloženje upotpunili su obiteljski ugođaj u blagdanski okićenom prostoru na prijevoju Poklon.

Izvor: Foto Kurti, Opatija

Organizator: Javna ustanova Park prirode Učka sufinanciranim sredstvima proračuna Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednica Grada Opatije

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content