Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Poklon, 12. – 18. prosinca 2012.

Kao i prethodnih godina i ove godine Park prirode Učka posjetio je rado viđen gost, Djed Božićnjak. Kako se prije četiri godine, kada nas je prvi put posjetio, zaljubio u naš Park, svake godine se rado odazove našem pozivu da tjedan dana provede baš ovdje. Da bi se osjećao kao kod kuće, a posjetitelji doživjeli čari prekrasne zimske božićne bajke, za njega smo ponovno uredili kućicu u kojoj je boravio te cijeli Poklon koji je ponovno zablistao u prekrasnom božićnom ambijentu.

Ove godine je Djed Božićnjak u Parku prirode Učka boravio šest dana, a svoj je posjet započeo u srijedu kada je darivao male Učkare i male vatrogasce DVD-a Opatija, a pjesmom ga je dočekao predškolski zbor „Girotondo“ glazbene škole „Mirković“.

Petak, subotu i nedjelju Djed Božićnjak darivao je svu djecu koja su te dane posjetila Poklon, a kako je u petak i subotu bilo kišno vrijeme, u nedjelju se stvorila prava gužva. Kroz vikend je „Božićnu bajku u Parku prirode Učka“ posjetilo preko 2000 posjetitelja, od čega preko 1000 djece. U subotu je sve okupljene pjesmom u blagdansko raspoloženje uvela opatijska glazbena skupina 4’33”, a u subotu i nedjelju sve je okupljene oduševila „Radionica Djeda Božićnjaka“ pod vodstvom profesorice likovne umjetnosti Silvane Konjevoda, u sklopu koje su najmlađi dragome djedici pomagali izrađivati božićne ukrase i čestitke.

U ponedjeljak je Djed Božićnjak darivao dobru djecu iz Veprinca i Lupoglava, a u utorak dobru djecu Kršana.

I za kraj, još uvijek prepuni dojmova, nadamo se kako će Djed Božićnjak i sljedeće godine posjetiti svoju učkarsku rezidenciju i ponovno unijeti dašak prave čarobne zimske idile u ovo blagdansko doba! Ako se slučajno bude dvoumio (u što sumnjamo), ostavljamo mu pismo jedne obitelji, oduševljene cijelom manifestacijom!

” Poštovani Djedice i svi ostali zaposleni u Parku Prirode Učka…
Vrlo ugodno iznenađeni današnjom bajkovitom podjelom darova za nas male učkare, zahvaljujemo od sveg srca cijelom timu zaduženom za ovaj nesvakidašnji događaj. Razgalili ste naša mala (ali i velika) srdašca, obasjali vedrinom i dobrotom naše dušice. Hvala Vam od sveg srca na tome! Veliko i posebno hvala dragom barbi Borisu, našem dugogodišnjem susjedu, a vašem zaposleniku. On je zaslužan za to da se ove godine osjećamo zaista kao počasni gosti u kućici Djeda Božićnjaka, na našoj dragoj planini koju toliko volimo… Ne moramo niti naglašavati da su pokloni bili van svih očekivanja, savršeni u svakom smislu… Doduše, mi smo bili dobri i poslušni, pa je to zato, a ne jer ste Vi bili široke ruke… Ni mrak, ni -8 stupnjeva nije nas moglo obeshrabriti da vas ponovo i ove godine ne posjetimo. Jer divan je i nezaboravan osjećaj porazgovarati sa najdivnijim i najrječitijim Djedicom na svijetu, vidjeti najsimpatičnije pomoćnice u crvenom, pogladiti našeg starog znanca upregnutog u kočiju, popiti topao čaj u planinarskom domu… Sad, kad su naše okice već umorne od sna, a glavicama nam prolaze bajkoviti prizori koje ste nam Vi danas pretočili u stvarnost, malo je reći HVALA! Vašim ste nesebičnim trudom i ljubavlju obasuli nas malene (ali i velike) ogromnom radošću i srećom… Vaši mali riječki učkari DORA, KLARA i TONI MILETIĆ, a mislim da slobodno i bez suglasnosti možemo potpisati i naše prave učkare LEA, EMANUELU i ANU MARINU PERUČ… Ili jednostavnije, na svemu danas vrlo su vam zahvalna dječica iz žute i zelene kućice na planini!!!

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content