Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Udruga BIOM i ove će godine, u suradnji s Parkom prirode Učka, u terminu 17. 8. – 4. 9. 2021., organizirati ornitološki kamp na Učki. Prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnog obrasca ovdje. Prijave su otvorene do 20. srpnja, ali sama prijava ne garantira mjesto na kampu. Potvrdu o osiguranom mjestu na kampu ili informaciju o listi čekanja dobit ćete do 26. srpnja.

Lokva Rovozna, smještena unutar granica Parka prirode Učka, popularno je jesensko odmaralište brojnih vrsta ptica tijekom njihove selidbe u toplije krajeve. Službeni prstenovači Udruge BIOM u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Ptice se puštaju u najkraćem mogućem vremenu i njihova sigurnost je na prvom mjestu. Misija ovog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica.

Kamp se organizira u prekrasnom zaštićenom području i pruža brojne mogućnosti istraživanja biljnog i životinjskog svijeta, otkrivanja predivnih planinarskih staza, kupanja u obližnjim istarskim mjestašcima, promatranja romantičnih ružičastih izlazaka sunca te multikulturalnog učenja uz strane volontere. Ipak, važno je napomenuti da je sam kamp poprilično robinzonski te treba razmisliti odgovaraju li vam uvjeti života na kampu.

Više informacija o kotizaciji, uvjetima, rasporedu, prijevozu i drugim korisnim informacijama, možete pronaći na internetskoj stranici Udruge BIOM.

Ornitoloski kamp BIOM Ucka 2021

Ostale objave

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

EDUKATIVNIM PROGRAMOM U PARKU PRIRODE UČKA OBILJEŽENI SU SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content