Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U srijedu, 5. lipnja 2013. godine Javna ustanova “Park prirode Učka” obilježila je Međunarodni dan zaštite okoliša te otvorila novi infrastrukturni objekt – učionicu u prirodi, koja se nalazi u neposrednoj blizini prijevoja Poklon na Učki, pod nazivom “Mala šumska scena”.

Projektom “Uređenje male šumske scene” na atraktivan je i kvalitetan način obogaćena kako turistička, tako i edukativna ponuda Parka prirode Učka.

“Mala šumska scena” smještena je u prirodnom ambijentu, u ponikvi usred bukove šume te je prilagođena održavanju raznolikih kulturnih, edukativnih i turističkih događanja. Biti će to mjesto organiziranja predstava za djecu i odrasle, a veoma će dobro poslužiti i kao lokacija na kojoj će se odvijati koncerti, izložbe ili stručna predavanja.

Nadalje, “Mala šumska scena” postat će polazište turističkih vođenja posjetitelja Parka, čime se zasigurno podigla razina kvalitete pružanja usluga u turizmu. Svakako valja istaknuti i edukativni karakter, što će, vjerujemo, pridonijeti podizanju svijesti posjetitelja o vrijednosti i značaju ovog zaštićenog područja.
Pored Javne ustanove “Park prirode Učka”, ovaj projekt financijski je potpomoglo i Ministarstvo turizma i to iznosom od 20.000,00 kuna.

Današnje su svečano otvaranje “Male šumske scene” uveličali i naši dragi gosti: članovi slavenskog folk sastava “Svarica” te učenici i njihovi voditelji iz Mreže škola (područne škole iz Veprinca, Lupoglava i Mošćeničke Drage) koji su održali svoj vlastiti prigodni program.

Ostale objave

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

EDUKATIVNIM PROGRAMOM U PARKU PRIRODE UČKA OBILJEŽENI SU SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content