Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Planinarsko društvo „Opatija“, u subotu i nedjelju 27. i 28. studenog 2021. godine, organizira otvorenje nove planinarske obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“. Svečano otvaranje bit će u subotu, 27. studenog u 9 sati, ispred Planinarskog doma „Poklon“, nakon čega su organizirane tri vođene planinarske ture. U nedjelju, 28. studenog, planirane su dvije planinarske ture, s polascima iz Male Učke i Poklona.

Planinarska obilaznica „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ osnovana je povodom 70. obljetnice Planinarskog društva ”Opatija“ te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri. Riječ je o točkastoj obilaznici, bez zadane trase, a koja obuhvaća 16 kontrolnih točaka na području Parka prirode „Učka“, od čega 14 vrhova, greben Plašćenicu i Planinarski dom „Poklon“, koji je centralna točka obilaznice. Obilaznica je uspostavljena s ciljem da se adekvatno planinarski valorizira specifičan položaj Poklona i sam Planinarski dom „Poklon”, koji su idealno planinarsko ishodište prema grebenu Učke i visoravni Ćićarije. Sve su kontrolne točke unutar 2 i pol sata hoda. Gotovo svi vrhovi prvorazredni su vidikovci, a među njima se posebno izdvajaju Lužinski breg, Vojak i Ošalj vrh, a po atraktivnosti treba izdvojiti i Suhi vrh i Šebrn.
U ovom prvom pohodu, s tendencijom da isti postane tradicionalni pohod krajem studenoga svake godine, svečano će se obilježiti obljetnica PD Opatija i samo otvaranje obilaznice te će se na čak 5 vođenih tura, kroz dva dana, zahvatiti 12 kontrolnih točaka.

Napomene:

  • Sudjelovanje u vođenim turama otvoreno je za sve zainteresirane, a za prisustvovanje ceremoniji svečanog otvorenja obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ (subota, 27. 11. u 9 sati) uvjet je posjedovanje važeće EU digitalne COVID potvrde ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.
  • Molimo da dolazak prethodno najavite radi planiranja okvirnog broja sudionika. Također, pri prijavi je potrebno navesti jeste li zainteresirani za ručak 27.11. (fažol s mesom, 25 kn). Prijave se primaju najkasnije do četvrtka 25. studenog 2021. godine.
  • Prijave pojedinaca zaprimaju se preko Google obrasca https://forms.gle/ft1ikkyPuUH22pjVA. Molimo da primarno koristite ovaj način prijave.
  • Prijave grupa (po potrebi i pojedinaca) primaju se kod tajnice Silvije Sušanj na mobilni telefon 091 784 8638 ili na adresu e-pošte pdopatija1950@gmail.com

Više informacija: www.pdopatija.hr i https://www.facebook.com/pdopatija


PLAN I PROGRAM OTVORENJA

Subota, 27.11.2021.

Svečano otvorenje obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ i vođene ture novom obilaznicom

08:30     Dolazak planinara na Poklon na Učki

09:00     Ceremonija svečanog otvorenja obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

10:00     Polazak na vođene ture s navedenih polazišnih točaka na Poklonu

13:00-16:00 Povratak na Poklon s vođenih tura, mogućnost ručka po 25 kn (fažol s mesom) uz prethodnu najavu

Vođene ture:

A grupa: Poklon – Dol – Vrata – Plašćenica – Suhi vrh – Sedlo – Dopolavoro – Poklon; cca 5h hoda; polazišna točka i vrijeme: Pansion „Učka“, 10h

B grupa: Poklon – Šebrn – na povratku Krog – Poklon; cca 4h hoda; polazišna točka i vrijeme: početak land-art staze Stražica – Sapaćica, 10h

C grupa: Poklon – Plas – Vojak – Poklon; cca 3h hoda; polazišna točka i vrijeme: „Oko Učke“, 10h

Napomena: Sudjelovanje u vođenim turama otvoreno je za sve zainteresirane, a za prisustvovanje samoj ceremoniji svečanog otvorenja obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“ 27.11. uvjet je posjedovanje važeće EU digitalne COVID potvrde ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

 

Nedjelja, 28.11.2021. 

Vođene ture novom obilaznicom

A grupa: Poklon – Grnjač – Bojkov – Oplovac – Lužinski breg – Gorica – Rečina – Poklon; cca 5h hoda; polazišna točka i vrijeme: Planinarski dom „Poklon“, 9h

B grupa: Mala Učka – Maj – Balin – Mala Učka; cca 4h hoda; polazišna točka i vrijeme: Mala Učka, 9h

 


DODATNE INFORMACIJE O OBILAZNICI

VRHOVI – KONTROLNE TOČKE (na svima su postavljeni metalni pečati):

– na najvišem hrptu Učke: Plas (KT 3), Vojak (KT 4), greben Plašćenica (KT 5 – neobvezna KT) i Suhi vrh (KT 6)

– na nižem južnom grebenu Učke nedaleko sela Mala Učka: Maj (KT 7) i Balin (KT 8)

– na istočnim obroncima Učke: Grnjač (KT 9), Gorica (KT 10) i Lužinski breg (KT 11)

– na prvoj, stjenovitoj stepenici Ćićarije: vidikovac Krog (KT 2) i Šebrn (KT 15)

– na visoravni Ćićarije: Ošalj vrh (KT 12), Mali Planik (KT 13) i Veliki Planik (KT 14)

– istočno od najvišeg dijela Ćićarije: Brložnik (KT 16 – neobvezna KT)

 

Brigu o markacijama i održavanju putova na ovim prostorima preuzela su sljedeća planinarska društva:

– PD “Opatija”, Opatija

– PD “Knezgrad”, Lovran

– PD “Pazinka”, Pazin

– PD “Elektroistra”, Pula

– PD “Ćićarija”, Buje

 

U Vodiču i dnevniku ove obilaznice detaljno su opisani svi markirani putovi koji vode do pojedinih KT-a iz pravca Doma. Uz opis puta Dnevnik sadrži i grafičke prikaze (isječci iz Interaktivne karte Hrvatske) putova od Doma do pojedinih KT-a.

Dnevnici obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“, kao i dnevnici „Opatijske planinarske obilaznice“, osim na otvorenju 27. i 28. studenog mogu se nabaviti osobno i svake iduće srijede u društvenim prostorijama PD-a „Opatija“ (Maršala Tita 42, Opatija) od 19:00 do 20:00 sati i u planinarskom domu „Poklon“ vikendom i praznicima, a mogu se naručiti i putem maila pdopatija1950@gmail.com. Cijena Dnevnika je 50 kuna.

Ostale objave

DAN PLANETA ZEMLJE 2024. – “PLANET vs. PLASTIKA”

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

pročitajte više

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content