Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 30. lipnja, u Parku prirode Učka svečano je otvoreno planinarsko sklonište i promatračnica za ptice “Kremenjak”, novi projekt arhitekta Ivana Juretića. Sklonište je smješteno na slikoviti travnati planinski greben u blizini vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru.

Objekt “Izvaljeno jaje u gnijezdu” ovoidne je forme i sastoji se od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje. Sklonište je mali objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, koje pruža dobru zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon. Sklonište je realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice. Između vanjske opne i samoga objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi/krovu koji podcrtava funkciju promatračnice, s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj, te istarski poluotok. Vanjska opna od grana u jednoj mjeri skriva i objekt i promatrača, ali istovremeno nudi mogućnost pogleda prema van.

Svečano otvorenje  započelo je neformalnim razgovorom o ptičjim vrstama Učke s ornitologinjom iz udruge BIOM, Ivom Šoštarić. Program je zatim upotpunila plesna izvedba plesačica polaznica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, plesačice Anike Cetine te balerine Jelene Lečić, pod vodstvom koreografkinje Kate Foley. Koreografija koju su ovom prilikom izvele inspirirana je prirodnim obilježjima ovog područja, pogotovo bogatim ptičjim svijetom, koji je u fokusu cjelokupnog projekta. Pokreti izvedeni u suodnosu s prostorom i arhitektonskim objektom skloništa, prenoseći krhkost i prozračnost, dočarale su životni ciklus ptica, ali i plesačica, s obzirom da ju izvode tri generacije vezane uz plesnu školu – trenutne učenice, bivša učenica i učiteljica. Za kraj se okupljenima obratio arhitekt Ivan Juretić s prigodnim riječima zahvale, te predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak koji je svečano uručio tabelu s nazivom skloništa predstavniku PD Elektroistra koji će upravljati skloništem i osigurati njegovu održivost. Kratki govor održao je i Michel Lagrand, Predsjednik Zaklade zaposlenika VKR Grupe koja je financijski podržala projekt te v.d. ravnatelja Parka prirode Učka Žarko Erceg koji je naglasio značaj zaštite ovog područja i njegove prirodne ljepote.

Arhitekt Ivan Juretić proteklih je nekoliko godina privukao pozornost javnosti, a posebno planinarske, izgradnjom i obnovom planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Najnovijim projektom nastavlja se niz arhitektonski zanimljivih planinarskih objekata, a ovo će sklonište zasigurno obogatiti planinarsku infrastrukturu istarskog poluotoka i Parka prirode Učka.

Fotografije s otvorenja: Ivan Vranjić

 

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content