Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

„Outdoor dan Parka prirode Učka” održan je u srijedu 1. svibnja 2019. g. Brojni sudionici svih životnih dobi uživali su od sunčanog jutra do poslijepodneva u šetnji, nordijskom hodanju, planinarenju, trčanju, maratonu mama i beba, biciklizmu, duathlonu i jahanju na stazama prolistale Učke i Ćićarije. Događanje se odvilo prema sljedećem rasporedu:

–   9:30 h – Mjerenje krvnoga tlaka i šećera u krvi, savjeti o zdravoj prehrani – organizirao Crveni križ Opatije

– 10:00 h – Biciklijada za djecu i roditelje na vrh Vojak – organizirao Biciklistički klub „Grobnik“

– 10:30 h – 11. maraton „Mama i beba Učka“ – organizirao KŠR „Gorovo“

– 10:30 h – Nordijsko hodanje na stazi Poklon-Vojak-Poklon – organizirao KŠR „Gorovo“

– 10:30 h – Lagana staza Poklon-Stražica-Sapaćica-Poklon – organizirala JU PP Učka

– 10:30 h – Planinarski pohod na Ošalj – organiziralo PD Opatija

– 11:00 h – Duathlon „Učka” (trčanje i vožnja bicikle) – organizirali BK Grobnik i GroeX

Cilj pružanja raznovrsnih rekreacijskih mogućnosti bio je potaknuti sudionike na aktivan boravak u prirodi i redovitu brigu o vlastitom zdravlju.

Organizator ovog proljetnog događanja bila je TZ Grada Opatije u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka, KŠR Gorovo, Biciklističkim klubom Grobnik, Planinarskim društvom Opatija i Crvenim križem Opatije.

Ostale objave

U CZP POKLON ODRŽAN STRUČNI SKUP O SUHOZIDNOJ GRADNJI

U petak, 19. svibnja, u konferencijskoj dvorani Centra za posjetitelje Poklon, u organizaciji Udruge 4 grada Dragodid i Javne ustanove Park prirode Učka, održan je stručni skup pod nazivom „Suhozidna gradnja – model cjelovite održivosti vrijednih prostora i objekata prirodne i kulturne baštine“.

pročitajte više

U CZP POKLON ODRŽANA RADIONICA OBNOVE LOKVI

U četvrtak, 18. svibnja, održana je radionica obnove lokvi za djelatnike Parka prirode Učka. Svoja iskustva na kartiranju lokvi u zaštićenim prostorima, procjeni njihovog stanja i provedbi obnove više krških lokvi i bunara na Dinari podijelili su Mislav Tovarac iz udruge Dragodid i Tomislav Sotinac iz sinjskog ureda udruge BIOM.

pročitajte više

Priroda u fokusu

Svake godine Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se 22. svibnja, a u Hrvatskoj je isti datum posvećen i Danu zaštite prirode. Dan prije, 21. svibnja, posvećen je Ekološkoj mreži Natura 2000. 

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content