Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

 

U subotu 18. ožujka 2017.g., na Učki je održan „Outdoor dan Parka prirode Učka” u sklopu širega događanja „Ožujak – oaza Wellnesa” u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije. Park prirode Učka približio je široj javnosti načelo zdravoga življenja, koje prije svega podrazumijeva boravak na čistom zraku, a na Učki uključuje još i blagotvoran morski utjecaj, te aktivno kretanje čistom prirodom.

Odziv javnosti bio je velik za šetnju slikovitom, šest kilometara dugačkom Laganom rutom (Land Art staza Stražica-Sapaćica-Poklon) kao i za zanimljivu vožnju električnim biciklima (Poklon-Vela Učka-Mala Učka) u organizaciji Parka prirode Učka. Nordijsko hodanje (Poklon-Vojak-Poklon), pod vodstvom Kluba za športsku rekreaciju Gorovo, i Uspon na Učku (Opatija-Poljane-Poklon), pod vodstvom Planinarskoga društva Opatija, također su privukli veliki broj sudionika. Posjetitelji su imali prigodu izmjeriti i krvni tlak kod volontera Crvenoga križa, a mogli su prikupiti i druge korisne informacije o zdravom življenju.

Oštro ožujsko sunce skrivalo se je iza oblaka, pa je dan bio ponešto tmuran, ali smo uživali u zajedničkom druženju, nestrpljivom iščekivanju početka uspona te u prelijepim dojmovima kojima nas je Učka i ovoga puta darivala.

Do idućega susreta, boravite na čistom zraku čim više!

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content