Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Podzemna staništa predstavljaju jedna od najvrjednijih i najskrivenijih blaga Lijepe naše. Obilježena su manjkom svjetla, visokom relativnom vlažnošću zraka, malom količinom hrane te relativno stabilnom temperaturom zraka, vode i tla. Dom su malim organizmima u kojima je tijekom evolucije došlo do razvoja prilagodbi na ovakve specifične uvjete, zbog čega se sasvim razlikuju od onih koje žive u nadzemnim staništima.

Sekcija za biospeleologiju Udruge studenata biologije – BIUS ove je godine na području Učke i Ćićarije provela projekt s ciljem popisivanja vrsta i skupina beskralježnjaka koji obitavaju u odabranim speleološkim objektima. Projekt ”Podzemlje Učke i Ćićarije 2023.” nastavak je prošlogodišnjeg projekta ”Podzemlje Učke 2022”. Tijekom tjedan dana terenskog istraživanja, studenti su biospeleološki istražili 10 špilja i dvije jame te su sakupili preko 200 uzoraka faune. Faunu su fotografirali, prikupili entomološkim pincetama te su je konzervirali u alkoholu etanolu. Nakon terena, slijedi izolacija i determinacija prikupljenih beskralježnjaka. Prikupljeni uzorci postat će dio biospeleološke zbirke pohranjene u Hrvatskom biospeleološkom društvu. Novi podatci omogućit će uvid u raznolikost živog svijeta podzemlja i sastav bioloških zajednica te će pružiti saznanja o potencijalnom utjecaju čovjeka na živi svijet u speleološkim objektima.

Projekt se održava u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka i Hrvatskim biospeleološkim društvom te je financiran iz natječaja Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Općine Lovran.

Dora Kermek, diplomski studij molekularne biologije, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content