Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

POKLON - FONTANA VODA JOSIPA II - VELA DRAGA(tura može i obrnutim redom)

Na prijevoju Poklon započinje izlet s kratkom pričom o Učki, o razlozima zaštite ovog područja, kratko predstavljanje Parka i njegovih glavnih karakteristika. Izlet se dalje nastavlja do naselja Vela Učka, gdje je smještena fontana Voda Josipa II.; slijedi razgled fontane koja je ostavština cestovne arhitekture Austro-Ugarske iz 18. st.

Izlet nastavlja dalje prema kanjonu Vela draga – geomorfološkom spomeniku prirode. Poučna staza “Vela draga” vodi na rub kanjona gdje su uređeni vidikovac i odmorište, te izložba na otvorenom s poučnim tablama o nastanku planine Učke, penjačkoj povijesti Vele drage, fosilima itd.

Tura se može nastaviti u sam kanjon poučnom stazom.


Trajanje
cca. 1:30h – bez spuštanja u kanjon

cca. 3:00h – sa spuštanjem u kanjon

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content