Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Djelatnice Parka prirode Učka, Nina Trinajstić i Marta Blažević, u četvrtak, 16. lipnja 2016. godine, održale su prezentaciju i radionicu u Centru za tehničku kulturu za polaznike manifestacije “Ljeto na Školjiću”. Tema radionice bila su raznolika staništa poput šuma, travnjaka i voda na području planina Učke i Ćićarije, odnosno Parka prirode Učka. Djeca su imala priliku naučiti koje biljne i životinjske vrste tamo obitavaju te zašto su upravo neki pronašli svoj “dom” na travnjaku, a drugi na visokim i nepristupačnim stijenama.

Idućeg dana su polaznici obišli jednu od mnogobrojnih planinarskih staza u Parku prirode Učka te su pobliže upoznali šumsko stanište, a cjelokupnu šetnju je začinila potraga za tragovima životinja. Program je završio upoznavanjem polaznika s tragovima velikih zvijeri i ostale divljači koja živi u šumama Učke i Ćićarije.

Uz polaznike radionice Male škole ekologije pod vodstvom Viviane Brkarić iz udruge Ri Eko, izletu su se pridružili i polaznici drugih radionica u organizaciji CTK Rijeka.01_rieko_ppu (2) 02_rieko_ppu 08_rieko_ppu 09_rieko_ppu 12_rieko_ppu (2) 13_rieko_ppu (2) 15_rieko_ppu (2) 16_rieko_ppu (2) 18_rieko_ppu (2) 20_rieko_ppu (2) DSC_0524 DSC_0530 DSC_0534 DSC_0536

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content