Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Polaznici 20. “Ljeta na Školjiću”, manifestacije koju već tradicionalno tijekom lipnja i srpnja organizira Centar tehničke kulture iz Rijeke, 3. srpnja 2015. godine posjetili su Park prirode Učka. Pod vodstvom stručne suradnice za edukaciju prošetali su edukativnom Malikovom stazom te naučili nešto više o prirodnoj i kulturnoj baštini ovog zaštićenog područja.

Za posjet Parku djeca su se pripremila tijekom radionica na kojima su sami izradili svoje kape i dalekozore, a dan prije posjeta stručna suradnica za edukaciju Andrea Stojaković održala je zanimljivu prezentaciju o biljnom i životinjskom svijetu Parka, bogatoj kulturnoj baštini te pravilima ponašanja u zaštićenom području. Uz polaznike radionice Mala škola ekologije pod vodstvom Viviane Brkarić iz udruge Ri Eko, izletu su se pridružili i polaznici drugih radionica (Mala škola digitalne fotografije, Mala škola robotike, Dramska radionica, Mala škola astronomije, Mala škola znanosti, E-novine, Mala likovno-kreativna radionica, Obrada fotografije, Programiranje, Maketarstvo, Video radionica itd.).

CTK Rijeka realizira ovaj program u suradnji s brojnim lokalnim udrugama kao što su Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Fotoklub Color, Kino video klub Liburnija – film, LINK – kreativne radionice, Maketarski klub Zeppelin, Mali roboti, TRY Theatre, Udruga Calculus, Udruga IGNIS, Udruga RI Eko i drugi. Radionice još sponzoriraju Autoklub Rijeka, Park prirode Učka i Sveučilište u Rijeci.

Kakvi su dojmovi polaznika Ljeta na Školjiću o izletu u Park prirode Učka pročitajte na portalu www.rijeka-in.hr

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content