Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 10. studenog u 18 sati,
Centar za posjetitelje Poklon stiže Igor Vlahović
profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i koautor knjige “Na samom rubu Dinarida – Geologija Parka prirode Učka”, koji će održati
predavanje ”Geološka građa Učke i Ćićarije – gdje je zapravo smješten Poklon, a gdje Tunel Učka?”.

Da bismo odgovorili na to pitanje vratit ćemo se prvo mnogo milijuna godina unatrag u geološku prošlost da vidimo u kakvim su uvjetima nastale stijene od kojih su izgrađene Istra i njezini sjeverni dijelovi, Ćićarija i Učka, i ima li sličnih okoliša i danas? Razmotrit ćemo kako možemo saznati koliko su stare stijene i kako možemo odrediti gdje se područje današnjeg PP Učka nalazilo u pojedinim geološkim razdobljima kao dio tektonskih ploča koje se postupno kreću kroz dugotrajna geološka razdoblja. Razmotrit ćemo i kako su i kada morske školjke stare gotovo 90 milijuna godina došle na sami vrh Učke, po čemu su to geološki različite Učka i Ćićarija, gdje se nalazi njihova granica na površini i u podzemlju, ali i po čemu je sami vrh Učke potpuno drugačiji od ostatka PP Učka i gdje je granica planinskog lanca Dinarida…

A sve o čemu ćemo razgovarati će nam dati i odgovor na još jedno danas svima jako zanimljivo pitanje: zašto je najveći dio Istre vrlo stabilan dok je zaleđe Rijeke obilježeno brojnim potresima?

Na kraju ćemo zajedno pogledati i koje bi točke iz geološkog vodiča kroz PP Učka bilo zanimljivo posjetiti kad nađete malo vremena za šetnju prirodom.

Prof. dr. sc. Igor Vlahović, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti, rođen je u Zagrebu 1965. godine. Od 1990. do 2006. godine bio je zaposlen u Hrvatskom geološkom institutu gdje je sudjelovao u izradi Geološke karte Republike Hrvatske na mnogim područjima od Savudrije do Konavala. Sudjelovao je na brojnim gospodarskim projektima, kao što su geološka istraživanja za cestovne i željezničke tunele, više dionica autocesta, istraživanje pitke vode, ugljikovodika, arhitektonsko-građevinskog i tehničkog kamena, kao i geološka istraživanja za potrebe više nacionalnih parkova i parkova prirode. Od 2006. godine zaposlen je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine kao redoviti profesor u trajnom zvanju.
Igor Vlahović bio je član organizacijskih i znanstvenih odbora 20-ak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, a sudjelovao je kao istraživač na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Uredništvom se bavi već više od 30 godina, kao glavni urednik, urednik ili član Uredničkog odbora šest međunarodnih znanstvenih časopisa, a bio je i urednik ili tehnički urednik 30-ak znanstvenih i stručnih knjiga. Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih publikacija različitih kategorija te recenzirao nekoliko knjiga i više desetaka znanstvenih radova za brojne međunarodne časopise.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content