Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Prirodoslovni muzej Rijeka, 25. veljače 2013.

Udruga BIOM, Javna ustanova „Park prirode Učka“ i Prirodoslovni muzej Rijeka pozivaju vas na predavanje

„Ornitološki kamp u Parku prirode Učka“

koje će se održati u Prirodoslovnom muzeju Rijeka (Lorenzov prolaz 1), u ponedjeljak, 25. veljače 2013., u 19 h.

Ornitološki kamp u Parku prirode Učka se održava u suradnji Udruge BIOM i Javne ustanove „Park prirode Učka“ već dulji niz godina, a ovo će biti prvo predstavljanje kampa u Rijeci. Iako na manje od sat vremena od centra grada, Riječani uglavnom ne znaju za održavanje ovakvog istraživanja u prirodi, u koje se mogu i sami aktivno uključiti.

Uvodnu riječ o Ornitološkom kampu u Parku prirode Učka će održati ravnatelj Javne ustanove „Park pirode Učka“, Egon Vasilić, univ. dipl. polit., a u nešto manje od sat vremena, Vedran Lucić, dipl. inž. biol. iz Udruge BIOM će predstaviti razloge i metode istraživanja ptica, posebnosti i bogatstvo ptičjeg svijeta Parka prirode Učka te njihove dosadašnje rezultate. Također ćete imati priliku doznati kako je provesti mjesec dana u prirodi nadomak Rijeke, a dovoljno daleko da se živi u šatorima bez struje i signala.

Ukratko, ovo predavanje je poziv svima da se uključe u aktivnosti Udruge BIOM tijekom održavanja Ornitološkog kampa u Parku prirode Učka, a na boravak u kampu i upoznavanje s pticama pozivamo vas krajem kolovoza 2013. godine.

Veselimo se vašem dolasku!

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content