Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 21. svibnja 2013. godine, stručne suradnice za edukaciju JU “Park prirode Učka” Marta Blažević i Andrea Stojaković prisustvovale su predstavljanju slikovnice Mit o učkarskom zvončiću.

Ideja teme slikovnice proizašla je iz radionice organizirane povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina 2011. godine u kojoj su sudjelovali učenici PŠ iz Veprinca, zajedno s učenicima škola iz Mošćeničke Drage i Veprinca. Ove tri škole članice su “Mreže škola”, edukativnog projekta JU “Park prirode Učka” uspostavljenog 2006. godine.

Od uspostave “Mreže škola” Parka prirode Učka do danas, učenici su imali priliku sudjelovati u obilježavanju Dana planeta Zemlje, Dana biološke raznolikosti i zaštite prirode u RH te Dana planina. Za svaku aktivnost organiziran je prigodan edukativni program sastavljen od različitih stručnih predavanja i radionica prilagođenih uzrastu djece. Tijekom jesenske migracije ptica imali su priliku posjetiti i prstenovački kamp, a rezultate spomenutih cjelogodišnjih aktivnosti prikazati na Učkarskom sajmu.

Izuzetno nam je drago da je učkarski zvončić, stenoendem Parka prirode Učka, zainteresirao učenike i potaknuo ih da izrade ovu slikovnicu te na taj način doprinesu očuvanju biološke raznolikosti ovog zaštićenog područja.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content