Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Pozivamo vas na tradicionalni Ornitološki kamp Učka 2022.! Dođite, družite se, opustite se u prirodi i upoznajte s pticama na njihovoj jesenskoj selidbi preko Učke!

Kamp će trajati u razdoblju od 15. kolovoza do 4. rujna te će se i ove godine održati na lokaciji u blizini lokve Rovozna u Parku prirode Učka. Kamp od 2006. godine provodi Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka, u periodu kada traje jesenska selidba ptica.

Ptice u jesen sele u krajeve u kojima zimi mogu pronaći dovoljne količine hrane, dok se u proljeće vraćaju kako bi se gnijezdile. Pritom često prate obalu, a Učka im, kao priobalno gorje, sa svojim šumama i livadama te lokvom pruža važno odmorište na dugom i opasnom putu. Misija ovog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Službeni prstenovači u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Ptice puštamo u najkraćem mogućem vremenu i njihova sigurnost na prvom je mjestu.

Na kampu možete boraviti nekoliko dana ili tjedana, u periodu od 15. 8. – 4. 9.

Prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnog obrasca ovdje.

Prijave su otvorene do 14. 7., ali sama prijava ne garantira mjesto na kampu. Broj mjesta na kampu je ograničen, a potvrdu o osiguranom mjestu na kampu ili informaciju o listi čekanja dobit ćete do 15. 7.

Za sudjelovanje u kampu nije potrebno prethodno znanje i iskustvo, već dobra volja, spremnost na rad, suradnju i učenje te poštivanje pravila u radu s pticama. Kamp će vam zauzvrat pružiti opuštajući boravak u prirodi, okruženje prepuno entuzijastičnih domaćih i međunarodnih volontera, nova znanja o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Učke.

OSNOVNE INFORMACIJE O KAMPU

Kamp se organizira u prekrasnom zaštićenom području i pruža brojne mogućnosti istraživanja biljnog i životinjskog svijeta, otkrivanja planinarskih staza, kupanja u obližnjim istarskim mjestašcima, promatranja romantičnih izlazaka sunca te multikulturalnog učenja uz strane volontere. Ipak, važno je napomenuti da je sam kamp poprilično robinzonski te treba razmisliti odgovaraju li vam uvjeti života na kampu.

Kotizacija – iznosi 80 kuna za odrasle po danu, a za djecu i studente 50 kn po danu i njome osiguravamo održavanje kampa, kupnju pitke vode i prehrambenih proizvoda, odvoz smeća i sl.

Spavanje u šatorima – za noćenje su vam potrebni šator, vreća za spavanje i podložak (spužva/karimat). Sve navedeno moguće je i posuditi, ali u ograničenim količinama pa nas svakako informirajte u prijavnom obrascu.

Zajedničko kuhanje – svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a jela se često pripremaju na logorskoj vatri. Od volontera se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da na lokaciji nemamo hladnjak, prehrana je uglavnom vegetarijanska.

Pitka voda iz plastične cisterne – zalihu pitke vode koristimo isključivo za piće, a za sve ostalo koristimo kišnicu. Vodu je potrebno racionalno koristiti jer su količine ograničene.

Vanjski tuš – količina vode ovisi o vremenskim uvjetima, a ne možemo riskirati da ostanemo bez vode te je stoga tuširanje moguće svaki treći dan. Kad je moguće, odlazimo na obližnju plažu s tuševima.

WC u prirodi – sastoji se od posebno odabrane livadice, lopate i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

Struja iz solarnih panela – samo za sitnu i nužnu električnu opremu, npr. za punjenje mobitela i fotoaparata.

Slab signal – telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo do mjesta jačeg signala.

Svi su dobrodošli – svatko na svoj način može doprinijeti aktivnostima pa stoga pozivamo volontere neovisno o dobi, znanju i interesima. Ljubimce možete povesti sa sobom, ali s obzirom na to da oni predstavljaju opasnost za ulovljene ptice, trebali bi biti svezani u kampu.

DNEVNI RASPORED

5:00 – 11:30 Dizanje mreža i njihov obilazak svakih 45 min
7:00 – 8:00 Doručak
11:30 – 16:00 Dnevna stanka
16:00 – 21:00 Ponovno podizanje mreža i njihovih obilazak svakih 45 min
16:15 – 17:00 Lonac znanja – edukativne aktivnosti
19:30 – 20:30 Večera
21:00 – nadalje Druženje oko logorske vatre

Tijekom dnevne stanke mreže su spuštene i to vrijeme koristimo za ručanje, čitanje, igranje društvenih igara, planinarenje, kupanje, odmor. Vrijeme si planirate po želji te slobodno ponesite knjige, igre, sportske rekvizite ili bilo što drugo što vas veseli i opušta. 🙂

Jednako tako voljeli bismo vas pozvati da podijelite svoja znanja s nama i organizirate lonac znanja za sudionike kampa. Ako ste zainteresirani za pripremu edukativne aktivnosti, napišite to u prijavnom obrascu i javit ćemo vam se s više detalja.

KADA I KAKO DO NAS?

Dolasci na kamp mogući su petkom i subotom, a odlasci subotom i nedjeljom u periodu između 15. 8. i 4. 9. (raspored po datumima možete vidjeti u prijavnom obrascu). Važno nam je unaprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska kako bismo mogli planirati svoj raspored pa vas stoga molimo da nam te informacije pošaljete putem prijavnog obrasca. Također, ne zaboravite da na kampu nemamo dobru internetsku vezu i da nam je stoga bitno da nam što ranije javite eventualne promjene.

DOLAZAK VLASTITIM AUTOMOBILOM

Možete nam se pridružiti petkom ili subotom u bilo koje vrijeme tijekom dana te ostati za vikend ili cijeli tjedan.

Najprije treba doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena → u Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki → jednom kada ste na biciklističkoj stazi br. 8, prvo treba skrenuti desno, zatim lijevo, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se ne slijedi) → cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa) → kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje.

DOLAZAK JAVNIM PRIJEVOZOM

Volontere koji dolaze javnim prijevozom možemo autom prevesti do kampa iz Svete Jelene ili Mošćeničke Drage petkom i subotom za vrijeme trajanja dnevne stanke (11:30-15:30). Isto tako, volontere u istim terminima subotom i nedjeljom možemo prevesti s kampa na autobus.

Ako želite samostalno planinariti do kampa, preporučujemo da doputujete autobusom do Svete Jelene i dalje slijedite upute za dolazak automobilom. Cijela ruta duga je otprilike 4 km.

Ruta: Google Maps

KAKO JE NA KAMPU BILO DOSAD I TREBATE LI SUDJELOVATI?

Pročitajte dojmove volontera Europskih snaga solidarnosti s prošlogodišnjeg kampa!

“Učka je mjesto o kojem smo slušali od samih početaka”, rekla je Estela, moja kolegica volonterka ovdje u Hrvatskoj. Bila je u pravu: naši mentori, naši prijatelji i poznanici pričali su priče (čak i neke ljubavne), anegdote… Kako ne biti uzbuđen? Međutim, dio nas nije htio da dođe taj trenutak jer bi to značilo da smo krenuli prema posljednjoj fazi našeg višemjesečnog volontiranja u sklopu Europskih snaga solidarnosti. A kad smo jednom stigli na Učku, nismo htjeli da taj trenutak završi.

Prijavite se putem prijavnog obrasca najkasnije do 14. 7. Ne zaboravite da je broj mjesta ograničen. 🙂

S dodatnim pitanjima možete se obratiti na volonteri@biom.hr.

Vidimo se na Učki!

Ostale objave

U CZP POKLON ODRŽAN STRUČNI SKUP O SUHOZIDNOJ GRADNJI

U petak, 19. svibnja, u konferencijskoj dvorani Centra za posjetitelje Poklon, u organizaciji Udruge 4 grada Dragodid i Javne ustanove Park prirode Učka, održan je stručni skup pod nazivom „Suhozidna gradnja – model cjelovite održivosti vrijednih prostora i objekata prirodne i kulturne baštine“.

pročitajte više

U CZP POKLON ODRŽANA RADIONICA OBNOVE LOKVI

U četvrtak, 18. svibnja, održana je radionica obnove lokvi za djelatnike Parka prirode Učka. Svoja iskustva na kartiranju lokvi u zaštićenim prostorima, procjeni njihovog stanja i provedbi obnove više krških lokvi i bunara na Dinari podijelili su Mislav Tovarac iz udruge Dragodid i Tomislav Sotinac iz sinjskog ureda udruge BIOM.

pročitajte više

Priroda u fokusu

Svake godine Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se 22. svibnja, a u Hrvatskoj je isti datum posvećen i Danu zaštite prirode. Dan prije, 21. svibnja, posvećen je Ekološkoj mreži Natura 2000. 

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content