Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Svake godine Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se 22. svibnja, a u Hrvatskoj je isti datum posvećen i Danu zaštite prirode. Dan prije, 21. svibnja, posvećen je Ekološkoj mreži Natura 2000.

Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se sa svrhom naglašavanja bioraznolikosti kao globalne vrijednosti od neprocjenjivog značaja za opstanak čovječanstva. Svima nam je cilj očuvati bioraznolikost, održivo koristiti sve njezine komponente te se zalagati za pravednu raspodjelu dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora. Ove godine su sve članice UN-a posebno posvećene nastojanjima da se, slijedom dobrih međunarodnih sporazuma, žurno krene u konkretnu akciju obnove i vraćanja bioraznolikosti te izrazitijeg življenja u skladu s prirodom, a sve u svijetlu poziva „Još uvijek nije prekasno!“

Ekološka mreža Natura 2000 najveća je svjetska mreža zaštićenih područja i prostor skladnog suživota ljudi i prirode, kojim se treba upravljati na ekološki i gospodarski održiv način. Europski dan mreže Natura 2000 obilježava se sa svrhom dugoročnog očuvanja najvrjednijih i najugroženijih divljih vrsta i prirodnih stanišnih tipova. Ekološka mreža Natura 2000 osigurava pohranjivanje ogromnih količina ugljika, sprječavanje rizika od poplava, ublažavanje posljedica ekstremnih vremenskih uvjeta, očuvanje oprašivača o kojima ovisi proizvodnja hrane. Najznačajniji dio mreže u Hrvatskoj uključuje krška područja Dinarida, koji su centar endemizma ovog dijela Europe.

U Parku prirode Učka ove datume obilježili smo u subotu, 20. svibnja, u sklopu proslave rođendana Parka te promocije ovog zaštićenog područja na događanju Poslušaj glas prirode!, koji je održan u Zagrebu.

U sklopu obilježavanja 24. rođendana Parka prirode Učka i 2. godišnjice otvorenja Centra za posjetitelje Poklon, organizirana su besplatna stručna vodstva kroz interpretacijski postav, tijekom kojih su posjetiteljima prezentirane značajke i vrijednosti ovog područja, zbog kojih je ono 1999. godine zaštićeno kao park prirode. Učka je po raznolikosti staništa te biljnih i životinjskih vrsta koje na njoj obitavaju jedna od važnih točaka biološke raznolikosti europskog kontinenta, što je prezentirano i na informativno-edukativnom događanju u sklopu projekta “Poslušaj glas prirode! Čuvaj bioraznolikost Hrvatske.”, koje je održano na zagrebačkom Zrinjevcu, u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, s ciljem poticanja pozitivnih promjena stavova i navika stanovništva u cilju zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

Ostale objave

DAN PLANETA ZEMLJE 2024. – “PLANET vs. PLASTIKA”

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

pročitajte više

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content