Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U nedjelju, 04. listopada 2015., završava 11. Ornitološki kamp „Rovozna“ koji Javna ustanova “Park prirode Učka” u suradnji s ornitolozima Udruge BIOM organizira na južnom djelu Parka, u predjelu najveće lokve Rovozne.

Za vrijeme pedesetak dana trajanja kampa BIOM-ovci i volonteri prate jesensku seobu ptica te provode akciju prstenovanja u svrhu istraživanja migracije ptica preko područja Parka. Nakon što se ptice uhvate u mreže, ornitolozi ih važu, mjere, prstenuju i zapisuju podatke, a potom ih puštaju.

Dosad su tijekom ovogodišnjeg kampa prstenovane 734 ptice, odnosno 33 različite ptičje vrste, od čega je najviše bilo već uobičajenih crvendaća i crnokapih grmuša. Od zanimljivih ulova vrijedi spomenuti zelenu žunu koja je u dosadašnjih 11 godina kampa uhvaćena tek nekoliko puta. Od redovitih, ali malobrojnih vrsta tu je kobac, ptica grabljivica koja se uhvati gotovo svake godine. Vrste koje se redovito mogu vidjeti u preletu su impoznatni bjeloglavi supovi, gavrani i škanjci, dok je od rjeđih posjetitelja područja važno spomenuti orla zmijara. Posebno je zanimljivo da su ove godine po prvi puta zabilježena dva šarena kulika. Radi se o ptici gnjezdarici dalekog sjevera Europe i Azije te Škotske i ponekih alpskih visoravni. Ovdje je zabilježena tijekom seobe prema svojim zimovalištima u sjevernoj Africi i Bliskom istoku.

Kamp su posjetili i učenici škola iz Lupoglava, Mošćeničke Drage i Lovrana, članica Mreže škola Parka prirode Učka. Ovo su njihovi dojmovi:

“Bilo nam je vrlo lijepo. Promatrali smo razne vrste ptica i naučili kako se prstenuju ptice. Uživali smo gledajući kako lete u slobodu nakon uzimanja podataka o težini, dužini krila i stavljanja prstena. Puštati ptice bilo je jako lijepo iskustvo. Ovo je bio prekrasan dan.”  6. r. OŠ Vladimira Nazora Pazin, PŠ Lupoglav

“Predivno je osjetiti to malo stvorenje u rukama i pustiti ga na slobodu. Osim toga, ovdje sam puno naučio o pticama, da s njima treba biti pažljiv i nježan, da ih je sve potrebno izmjeriti i sve zapisati, kako bi se vidjelo gdje lete.”  Marko Vunić, PŠ Eugen Kumičić, Mošćenička Draga

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content