Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Ornitološki, prstenovački kamp Učka 2023. organizirala je i ove godine, od sredine kolovoza do sredine rujna, Udruga BIOM u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka. Kamp se već 17 godina održava u blizini lokve Rovozna, na lokaciji na kojoj je javna ustanova uredila istoimenu ornitološku postaju. Na kampu je ove godine sudjelovalo 58 domaćih i 5 volontera Europskih snaga solidarnosti.

Tijekom prva tri tjedna su na kampu sudjelovali svi zainteresirani volonteri laici, dok su se u posljednjem tjednu kampa pridružili oni koji se žele stručno unaprijediti; prstenovači, pripravnici, zaposlenici javnih ustanova i mnogi drugi.

Ovogodišnji rezultati

Na svom putovanju u potrazi za hranom i skloništem tijekom jesenske migracije ptica, na najvećoj lokvi Rovozni na području Parka, prstenovano je 856 ptica, odnosno 37 različitih vrsta, a uhvaćeno je i 86 prethodno prstenovanih ptica! Zahvaljujući obilju hrane (kako kukaca tako i različitih plodova) koji nam je donijela ova kišna godina, prstenovano je i ponovno ulovljeno više ptica nego prošle godine u istom razdoblju.

Među TOP 10 najbrojnijih prstenovanih ptica ove su godine šumski zvišci (Phylloscopus sibilatrix) – 153, crvendaći (Erithacus rubecula) – 114, crnoglave muharice (Ficedula hypoleuca) – 91, crnokape grmuše (Sylvia atricapilla) – 67, žuti voljići (Hippolais icterina) – 61, kosevi (Turdus merula) – 57, sive grmuše (Sylvia borin) – 48, dugorepe sjenice (Aegithalos caudatus) – 40, plavetne sjenice (Cyanistes caeruleus) – 30 i strnadice cikavice (Emberiza cia) – 27. Ove smo godine također prvi put ostavljali nekolicinu posebnih mreža otvorenih dodatnih sat vremena u sumrak, zahvaljujući čemu smo u nešto većem broju prstenovali i sumračne vrste poput leganja (13) i ćuka (4).

Na počasnim mjestima posebno rijetkih ulova bismo istaknuli  trstenjaka rogožara (Acrocephalus schoenobaenus), prugastog stanovnika vlažnih staništa koji samo povremeno “zaluta” na našu lokvu, kobca (Accipiter nisus), grabljivicu koju zbog veličine i inteligencije ne nalazimo često u našim mrežama te čižka (Spinus spinus), zebovku koja se u svom lutanju Učkom uglavnom drži visokih krošanja i lako prelijeće prstenovačke mreže.

Izvor: Udruga BIOM

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content