Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U subotu, 21. svibnja obilježit ćemo 23. rođendan Parka prirode Učka i 1. rođendan Centra za posjetitelje Poklon. Ulaznice za interpretacijski postav Centra za posjetitelje Poklon bit će snižene 50%, a tijekom dana bit će organizirana tri stručna vodstva. Istovremeno, u jamama Rašpor i Pricejak održat će se akcije čišćenja speleoloških objekata, u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić, inicijative Čisto podzemlje i Javne ustanove Park prirode Učka. Tim povodom, za javnost smo organizirali dva predavanja, u konferencijskoj dvorani CZP Poklon, na kojem će se govoriti o speleologiji, ugroženosti podzemlja, problemima i prilikama za rješavanje problema otpada u špiljama i jamama.

Program*:
10.00 – 10.30 Predavanje “Upoznajmo svijet speleologije”, Andrea Deklić, mag.geog. (CZP Poklon, konferencijska dvorana)
10:45 – 11.30 Predavanje “Inicijativa Čisto podzemlje”, Damir Janton, mag.educ. (CZP Poklon, konferencijska dvorana)
12.00 – 13:00 Stručno vodstvo kroz interpretacijski postav CZP Poklon**
14:00 – 15:00 Stručno vodstvo kroz interpretacijski postav CZP Poklon
16:00 – 17:00 Stručno vodstvo kroz interpretacijski postav CZP Poklon
*Za sve programe potrebna je prijava. Prijave su otvorene do popunjenja raspoloživih mjesta.
** Stručno vodstvo za posjetitelje predavanja

Prijave za program moguće su na: https://forms.gle/mVkDzyGym65DMmpd6 ili na dkramaric@pp-ucka.hr

Cijene ulaznica:
djeca od 6 – 18 godina: 17.50 kn
odrasli: 35.00 kn
umirovljenici i studenti: 22.50 kn
*Ulaznice je moguće kupiti na recepciji CZP Poklon (plaćanje u gotovini). Molimo Vas da ulaznice kupite najkasnije 15 minuta prije početka stručnog vodstva.

Interpretacijski postav otvoren je za individualno posjećivanje od 9.00 do 12:00 sati, od 13:00 do 14:00, od 15:00 do 16:00 sati te od 17:00 do 19:00 sati. Gore navedene cijene ulaznica vrijede i za individualne posjetitelje.

AKO NISTE U MOGUĆNOSTI DOĆI NA SADRŽAJ ZA KOJI STE SE PRIJAVILI, MOLIMO VAS DA NAS O TOME OBAVIJESTITE NA dkramaric@pp-ucka.hr ili 051 770 100.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content