Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Od 24.- 25. veljače 2024. održan je Seminar o digitalnom topografskom snimanju u Lovranskoj Dragi, u organizaciji Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u domaćinstvu SU Estavela i JU Park prirode Učka koja je ustupila na korištenje smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi za potrebe seminara.

Okupljanje sudionika započelo je već u petak u večernjim satima, a seminar je službeno započeo u subotu blokom predavanja koji je obuhvaćao teme uvoda u digitalno topografsko snimanje i korištenje DistoX-a, korištenje softvera topoDroid i Qave za crtanje speleoloških objekata te Android uređaja koji se mogu koristiti u tu svrhu uz prikaz tipičnih strategija topografskog snimanja speleoloških objekata. Nakon bloka predavanja krenuo je praktični dio seminara. Polaznici su podijeljeni na dvije grupe te dodatno grupirani u parove. Dok je jedna grupa uvježbavala ispravno kalibriranje Distox-a ispred Doma za mlade u Lovranskoj Dragi, druga grupa je započela s digitalnim topografskim snimanjem pećine Oporovina, nedaleko od Lovranske Drage. Po završetku zadataka, grupe su zamijenile uloge. U nedjelju je program seminara započeo praktičnim radom u grupama na temu izvoza podataka iz TopoDroid-a za daljnju obradu u programima za obradu nacrta i obradu podataka prikupljenih topografskim snimanjem speleoloških objekata. Po završetku praktičnog rada na računalu, predstavljen je program Survey Scraper za automatiziranu obradu podataka snimanja te program za obradu speleoloških nacrta Csurvey i njegove mogućnosti u kombinaciji s TopoDroidom. Prikupljeni su izvezeni podaci digitalnog topografskog snimanja pećine Oporovine te izrađen kolaž svih izrađenih nacrta za usporedbu.

Na seminaru je sudjelovalo 26 polaznika iz 9 speleoloških udruga te 10 instruktora/demonstratora i 3 logističara. Pećina Oporovina pokazala se kao izvrsno mjesto za potrebe seminara kao i smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi.

Ostale objave

DAN PLANETA ZEMLJE 2024. – “PLANET vs. PLASTIKA”

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

pročitajte više

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content