Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U četvrtak, 28. travnja, u konferencijskoj dvorani Centra za posjetitelje Poklon održano je predavanje o tajnama podzemlja Učke. Predavanje je održao biolog i speleolog Dino Grozić, član Speleološke udruge Estavela.

Dupkom ispunjena dvorana pokazala je veliki interes javnosti i stručnjaka za tematikom speleoloških istraživanja, koja su započela 1977. godine, slučajnim otkrićem kaverne prilikom bušenja prve cijevi tunela Učka. Istraživanja su nastavljena 2011. godine pronalaskom ulaza u podzemni sustav Zračak nade 2, nedaleko od prijevoja Poklon. Vizija o jedinstvenom špiljskom sustavu kojim su Kaverna u tunelu i tada novootkriveni sustav povezani u cjelinu započela je speleološkom intuicijom Ivana Glavaša na temelju pronađenih puhalica, a trebalo je gotovo 10 godina zahtjevnih istraživanja da se potvrdi.

Dugogodišnji rad kulminirao je 2018. godine speleo-ronilačkom akcijom kojom je konačno pronađen prirodni put između dva objekta. Bila je to zajednička akcija vrhunskih istarskih i kvarnerskih speleologa i pravi pothvat, jer je bilo potrebno preroniti sifon koji na dubini od 252 metra predstavlja najdublje dosegnuto mjesto u jami. Istraživanja se od tada nastavljaju te je izrađen i objavljen kompletan speleološki nacrt Sustava, izrađen najnovijim tehnološkim alatima.

Zračak nade 2 je s 1741 metara duljine postao najdulja jama u Primorsko-goranskoj županiji, dok se dimenzije cijelog Sustava procjenjuju na približno 3500 m duljine i 425 m dubine, a zanimljivo je i da je novi nacrt Kaverne u tunelu Učka donekle „ispravio“ stari nacrt tog speleološkog objekta.

Dino Grozić je prisutne proveo kroz putovanje u nepoznatu utrobu Učke, s brojnim neprilikama i zanimljivostima, od prvih istraživanja Geološkog instituta sedamdesetih godina, predvođenih speleološkim velikanom Srećkom Božićevićem. Uz bogatu fotodokumentaciju posjetitelji su imali priliku vidjeti tijek akcija, bivak koji služi istraživačima kao sklonište, pa i atraktivne slapove.

Osim iz speleološkog aspekta, Sustav je vrlo zanimljiv i iz hidrogeološkog i vodoopskrbnog aspekta, obzirom da je većina podzemnih kanala formirana na kontaktu karbonata i fliša po kojem teku podzemni tokovi te su istraživanja i plod dobre suradnje s Liburnijskim vodama. Glavni vodeni tok kaptiran je za vodoopskrbu već 1983. godine te do danas čini strateško važan izvor pitke vode za Opatiju i Liburnijsku rivijeru. Ova činjenica daje dodatnu težinu rezultatima istraživanja koji su, trasiranjem vodenog toka bojom, pokazali povezanost između Sustava i Kaverne ne samo fizički, nego i vodenim putem. Zbog male udaljenosti, vodi treba svega desetak minuta da iz Zračka nade stigne u Kavernu te je Grozić iskoristio priliku da pošalje i ekološku poruku o osjetljivosti krškog vodonosnika, odnosno o štetnosti bacanja krupnog otpada u jame, što je nažalost čest slučaj, ne samo na Učki nego u cijeloj Hrvatskoj.

Trenutno su zbog radova na drugoj cijevi tunela Učka istraživanja privremeno zaustavljena, no oni predstavljaju i mogućnost pronalaska novih zanimljivih podzemnih objekata. Na nacrtu Sustava smo imali priliku vidjeti i točke koje predstavljaju upitnike odnosno mjesta planiranih budućih istraživanja s površine duboko u masiv Učke i tajne koje još čekaju biti otkrivene.

Za sve koji nisu mogli prisustvovati predavanju, a zanima ih ova tematika, preporučujemo detaljne i zanimljive članke objavljene u časopisu Subterranea Croatica:

https://hrcak.srce.hr/file/381998

https://hrcak.srce.hr/file/381999

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content