Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Članovi Speleološke udruga Estavela, od 5. do 7. svibnja 2023. godine, opremili su jamu Billova ponikva kraj Bresta na Učki za potrebe polaganja praktičnog ispita speleološke škole. Polaznici škole su prošli do polovice jame, što je bilo najdublje do sada na šestotjednom tečaju. Pri tom su morali proći niz ulaznu vertikalu od preko 80 m koja završava jezerom.

Jama je posebno zanimljiva stoga što se ponaša kao periodični ponor, pa se tako kroz jamu mogu pratiti lijepi mikroreljefni oblici oblikovani bujičnim tokovima vode, ali i fosilni oblici – speleotemi od koji neki dosežu i visinu od nekoliko metara. Na stijenama su lijepo uočljivi brojni mikrofosili foraminifera.

Jama je dubine 142 m, a posljednji nacrt je izrađen od strane slovenskih speleologa davne 1981. godine. Speleolozi SU Estavela, pojačani snagama SD Had i SD Istra, su također iskoristili priliku da nakon više od 40 godina izrade novi nacrt jame.

Fotografije: Mladen Jekić

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content