Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Dužina: 12 km
Kategorija: lagano
Podloga: 60% zemlja, 30% makadam, 10% asfalt
Trajanje: do 1 h 20 min
Pozicija: Ćićarija
Polazak: Brgudac 721 m/n.v.
Cilj: Brgudac 721 m/n.v.
Visinska razlika: 58m

U podnožju Planika i Brajkovog vrha, na kraju nevelikog kraškog polja, nalazi se Brgudac, najistočnije selo Ćićarije. Upravo smo tu obilježili jednu od naših biciklističkih staza koju zbog njene jednostavnosti nudimo prvenstveno rekreativcima, početnicima i onima koji vole boravak u ničim oskvrnjenoj prirodi. Većinom zemljana podloga staze, bez značajnijih uspona i spustova te prolazak kroz zasjenjene, hladovite predjele, pružit će vam dodatni užitak. Kada dođete na cilj, a željni ste dodatne rekreacije i pustolovine, popnite se pješice do Brguških korita, nećete zažaliti.

m/n.v. km
Brgudac 720 0
skretanje sa asfalta lijevo 700 1,0
skretanje za Semiće lijevo 700 1,1
početak kružnog toka lijevo 690 2,7
skretanje kod Moljevih dvora ravno 710 5,7
dolazak na cestu za Planik desno 680 6,4
skretanje za Brest desno 690 6,8
skretanje sa široke ceste na šumski put lijevo 700 7,5
skretanje za Semiće desno 700 8,0
spajanje sa cestom koja dolazi sa okretišta ravno 700 9,0
dolazak na spoj kružnog toka ravno 690 9,1
skretanje za Semiće desno 700 10,8
dolazak na asfalt desno 700 11,00
Brgudac 720

12,00

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” gpx=”http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/bike_3.gpx”]

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content