Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Dužina: 14 km
Kategorija: srednje
Podloga: 100% asfalt
Trajanje: do 1 sat
Pozicija: Vrh Učke
Polazak: Planinarski dom “Poklon” 925 m/n.v.
Cilj: Planinarski dom “Poklon” 925 m/n.v.
Visinska razlika: 465 m

Želite li sebi podariti pogled s najvišeg i najljepšeg vidikovca Istre, s vrha Vojak, a uz to ste ljubitelj vožnje biciklom, na vas čeka staza br. 5. Petica počinje ispred planinarskog doma na Poklonu i stalnim vas, ne preteškim usponom po asfaltnoj cesti, vodi gore sve više i više prema vrhu Učke, ka Vojaku. Hlad bukove šume i povremeni prekrasni pogledi na plavetnilo mora Kvarnera, poticajni su sadržaji u savladavanju visa. A kad ste stigli na sam vrh, popnite se na Kamenu kulu, čestitajte sebi na uspješno savladanom usponu i napojite oči i dušu ljepotom ponuđenog. Sva je Istra, pa dalje do Venecije, Dolomita i Alpa, sav Kvarner, Gorski Kotar, Velebit, otoci, sve je to vaše, kao na dlanu. Nakon tog užitka, poklonite sebi, istom stazom, ugodan spust do Poklona. Na cilju ste osvojili čistu peticu.

m/n.v. km
Poklon 925 0
skretanje prema vrhu lijevo 950 1,0
vidikovac 1200 5,2
Vojak 1400 7,0
skretanje prema Poklonu desno 950 13,0
Poklon 925

14,0

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” gpx=”http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/bike_5.gpx”]

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content