Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Suhozidni međunarodni volonterski kamp “Petrebišća XII.” održava se od 31. srpnja – 8. kolovoza 2021., u napuštenom ljetnom selištu Petrebišća na Učki. Kamp 12. put za redom organizira Udruga Dragodid, uz potporu Općine Mošćenička Draga i Javne ustanove „Park prirode Učka“. U najtoplijem ljetnom razdoblju, duboko u sjenovitom zelenilu Učke okupljaju se znalci i zaljubljenici, kako bi svladavali tajne tradicijskih graditeljskih tehnika suhozidne gradnje te uživali u djelima svojih žuljevitih ruku.

Umijeće suhozidne gradnje je gotovo već zaboravljeni jezik minulih vremena, kojim se nekad izricala sva izazovnost ljudskog življenja na kršu. Na njega nas danas podsjećaju entuzijasti iz udruge Dragodid, koji već 15 godina dosljedno promiču očuvanje i kulturu suhozidne gradnje. Tu svaki kamen ima svoju osobnost i ulogu, bila ona potporna, učvršćujuća, stabilizirajuća ili tek estetska. Svaki zid ima svoju priču o spajanju, razdvajanju, obrani ili susretu, a svaka kuća predstavlja oživotvorenje neke autentične ljudske potrebe i konkretnih životnih okolnosti.

Do sada su u cijelosti obnovili četiri kuće, niz međa, zidova i drugih kamenih struktura u selištu Petrebišća. Od podivljale vegetacije očišćeni su prilazi i veliki dijelovi selišta. Obnovljene kuće su opremljene potpornim drvenim gredama i ležištima, a u nekim slučajevima su pokrivene tradicionalnim slamnatim krovom te mogu poslužiti namjernicima kao jednostavna skloništa i prenoćišta. U jednoj od njih se trajno naselila obitelj šišmiša.
Preostala su za obnovu još četiri objekta. Napušteno selište postepeno dobiva konture naselja u kojem se odvija život. Nadamo se da će ovaj lokalitet zaživjeti, možda kao svojevrsni muzej na otvorenom, možda kao međunarodno središte promicanja umijeća suhozidne gradnje i održivog življenja u skladu s prirodom.

Republika Hrvatska je 2016. godine umijeće suhozidne gradnje zaštitila kao nematerijalno kulturno dobro, a na popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a je uključeno 2018. godine. Suhozidna gradnja je dug, težak i prljav posao, no graditeljima pruža dubok osjećaj sklada, međusobnog poštovanja i podrške.

Ostale objave

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

EDUKATIVNIM PROGRAMOM U PARKU PRIRODE UČKA OBILJEŽENI SU SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content