Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U nedjelju, 30. lipnja 2013.god., u organizaciji Javne ustanove „Park prirode Učka“ i Perunove Svetinje, udruge za promicanje stare slavenske kulture, na prekrasnoj lokaciji u zaleđu Mošćeničke Drage, a u prostoru Parka prirode Učka, svečano je predstavljen kip starohrvatskog boga Peruna. Spomenuti kip samostalno je djelo autora Marka Vrbana, inače člana udruge Perunova Svetinja.

Na svečanom su predstavljanju pozdravne govore održali ravnatelj JU PP Učka (Egon Vasilić), predstavnik udruge Perunova Svetinja (Deniver Vukelić), spomenuti autor skulpture (Marko Vrban) te autor mitsko–povijesne staze Trebišća–Perun (Grga Frangeš).

Perunova skulptura tako je postavljena na istoimeni vrh iznad Mošćenica (Perun, 880 m/n.v.) koji je dio povijesno-mitološke staze Trebišća-Perun. Spomenuta staza otvorena je i uređena u sklopu Parka prirode Učka 2009. godine te iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista i posjetitelja. Sama staza evocira uspomene na davna vremena kada su liburnijske prostore naseljavali stari Slaveni koji su upravo na ovom području obavljali svoje mitologijske rituale slavljenja ciklusa života i smrti.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content