Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Osnovna škola Viktora Cara Emina iz Lovrana priključila se jučer, 04. prosinca 2013. godine programu “Mreža škola” Javne ustanove “Park prirode Učka” te se tako pridružila dosadašnjim članicama, područnim školama iz Lupoglava, Mošćeničke Drage i Veprinca. Svečanošću u školi, na kojoj su uz učenike lovranske škole i predstavnike JU PP Učka sudjelovali i dosadašnji članovi “Mreže škola”, obilježen je ulazak četvrte škole u ovaj program Parka.

Nakon kratke prezentacije dosadašnjih aktivnosti “Mreže škola” koju su održale stručne suradnice za edukaciju JU PP Učka, Marta Blažević i Andrea Stojaković, učenici područne škole iz Lupoglava predstavili su svoju slikovnicu “Mit o učkarskom zvončiću”. Slikovnica, koja je nastala kao rezultat suradnje s djelatnicama Parka, poslužila je kao inspiracija učenicima područne škole iz Veprinca koji su prema njoj sastavili igrokaz te ga izveli na svečanosti.

“Mreža škola” predstavlja novi oblik aktivnog sudjelovanja mladih u zaštiti prirode i okoliša s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovnih programa, kako u školama tako i u Parku prirode Učka, u skladu s ciljevima upravljanja zaštićenim područjem koji su propisani Zakonom o zaštiti prirode.

Program “Mreža škola” JU PP Učka edukativni je projekt koji se provodi od 2006. godine, a koji je uspostavljen kroz projekt “KAM” – Karst Associated Management, realiziran putem europske inicijative INTERREG III A: Program susjedstva Slovenija – Mađarska – Hrvatska 2004.-2006.

Uključivanje u program podrazumijeva aktivno sudjelovanje škola u raznim aktivnostima JU PP Učka čiji je cilj edukacija o prirodnim i kulturnim vrijednostima PP Učka te zaštiti prirode i okoliša, druženje u prirodi i razmjena iskustava umreženih škola, sudjelovanje u zaštitarskim aktivnostima u PP Učka te razvoj programa edukacije u PP Učka i programa u umreženim školama.

Tijekom 2013. godine u sklopu projekta realizirane su sljedeće aktivnosti:

  • Obilježavanje Međunarodnog dana planeta Zemlje;
  • Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH;
  • Sudjelovanje na manifestaciji “7. Učkarski sajam”;
  • Sudjelovanje na Prstenovačkom kampu Rovozna 2013.;
  • Obilježavanje Međunarodnog dana planina.

 

Stručne suradnice za edukaciju

Andrea Stojaković i Marta Blažević

 

(foto: Ivo Vidotto, Marin Aničić)

 

 

 

 

 

 

Ostale objave

DAN PLANETA ZEMLJE 2024. – “PLANET vs. PLASTIKA”

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

pročitajte više

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content