Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U srcu Parka prirode Učka, na Poklonu, u nedjelju 4. rujna, održan je tradicionalni XIV. Učkarski samanj. Uz odličnu feštu i dobro raspoloženje, više tisuća posjetitelja upoznalo se s lokalnim proizvodima, starim zanatima, autohtonim pasminama životinja, a cijeli dan uživalo se u bogatom kulturno-zabavnom i edukativnom programu uz raznovrsnu ponudu jela i pića.

Učkarski samanj koji se već 14 godina održava na Poklonu, ove je godine proširen i na novi Centar za posjetitelje Poklon. U Centru su se tijekom jutra odvijala predavanja i radionice te projekcija filma „Je letrika ubila štrigu“, a u poslijepodnevnim satima dječji program, odnosno igraonica društvenih igara „Eko igraonica“, dok je na terasi Planinskog bara posjetitelje zabavljala grupa Kantriders.

Na glavnoj pozornici posjetitelji su mogli vidjeti i poslušati nastupe KUD-a Matulji, Klape Baladur, Folklornog društva Pazin i MPZ Štorija, a predstavili su se i učenici područnih škola Veprinac i Ičići, kao i Udruga Tinta 910, koja je proglasila pobjednike njihovog literarnog natječaja. Posjetitelje je kroz program vodio Mario Lipovšek – Battifiaca, a zatvaranje povratničkog samnja pripalo je popularnim Gustafima.

Na preko pedeset prodajnih štandova predstavila su se obiteljska gospodarstva, poljoprivredne zadruge, male tvrtke i obrti sa svojim proizvodima, među kojima su se našli eko certificirani sir i piva, pršuti, maslinovo ulje, rakije i likeri, proizvodi od vune i drva masline, med, domaći gin, maslinovo i aromatično ulje, proizvodi od brinja, meda, veprine, ljekovitog bilja, voće, džemovi, slastice, prirodna kozmetika…

Nakon dvije godine pauze, Učkarski samanj vratio se u prepoznatljivom, tradicionalnom obliku te je još jednom posjetiteljima s Kvarnera, iz Istre i ostatka Hrvatske te stranim turistima prezentirao potrebu za njegovanjem tradicije ovog kraja, kao i potrebu očuvanja prirode i malih lokalnih gospodarstava.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content