Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 10. svibnja 2013. godine, učenici područnih škola iz Lupoglava i Veprinca, članica “Mreže škola” Parka prirode Učka posjetili su Nacionalni park Brijuni.

Pod vodstvom stručnih suradnica za edukaciju JU “Park prirode Učka” Marte Blažević i Andree Stojaković te u pratnji svojih nastavnica, uputili su se prema Brijunima kako bi pobliže upoznali prirodno i kulturno bogatstvo ovog zaštićenog područja. Iako su na Velikom Brijunu uživali u vožnji turističkim vlakom i pogledu na predivne krajolike stoljetnih šuma hrasta crnike, lovora i mediteranske makije, učenici iz Lupoglava i Veprinca došli su ovamo nešto i naučiti.

Upoznali su se s bogatom poviješću otočja koje pamti život najvećih kopnenih gmazova od prije 120 milijuna godina pa sve u neprekidnom slijedu do danas. Uz razgledavanje crkvice Sv. Germana te obilazak mediteranskog vrta učenici su imali priliku posjetiti i foto izložbu “Tito na Brijunima”, a najviše ih je oduševila velika prirodoslovna zbirka prepariranih životinja. Edukativni program završen je šetnjom sa stručnim suradnicama JU “Nacionalni park Brijuni” koje su učenike upoznale s djelatnostima Parka s posebnim naglaskom na zaštitu prirode.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content