Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska
U subotu, 15. listopada, u Centru za posjetitelje Poklon, održat će se događanje “Učka bez plastike”.

Pripremili smo bogat program koji uključuje predstavu za djecu, predavanja i radionice. Cilj događanja je podizanje svijesti o štetnosti plastike i mogućnostima smanjenja stvaranja otpada u svakodnevnom životu.

Onečišćenje plastičnim otpadom problem je globalnih razmjera koji negativno utječe na dobrobit prirode i ljudi.
Svrha “PLASTIC FREE ZONE” projekta je podupiranje mjera za ograničenje korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te uklanjanje otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode, čime se doprinosi smanjenju ekološkog otiska, očuvanju ekosustava i klimatskim ciljevima.
Projektom je predviđeno opremanje javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima potrebnom opremom za ostvarivanje mjera, kao i provedba promotivne kampanje, informiranje i edukacija javnosti, sve u cilju podizanja svijesti o štetnosti plastike u prirodi te ostvarenja mogućnosti smanjenja plastike u svakodnevnoj uporabi.
U Parku prirode Učka poduzeli smo niz mjera kako bi postali park prirode bez plastike.

PROGRAM

11.00 – Dječja predstava „Plastika fantastika“ i radionica recikliranja (Umjetnička organizacija Igralke)

Kazališni crtić Plastika fantastika uči o uzrocima i posljedicama neodgovornog korištenja plastičnog otpada, a kroz radionicu pružamo konkretan primjer kako možemo postupiti drugačije, više ekološki i kreativno!

Nakon što plastične vrećice postanu opasno zagađenje za čitavu galaksiju, na Zemlju dolaze tri superjunakinje kako bi riješile problem prekomjernog plastičnog otpada. Na svom putovanju po Zemlji susrest će razne životinje, ali najviše im mogu pomoći – ljudi…
Plastika fantastika kazališni je crtić s elementima fantastike, edukativna i interaktivna predstava namijenjena kasnom predškolskom i ranom osnovnoškolskom uzrastu. Vodimo vas na veliko putovanje u kojemu zajedno, kroz multimedijalnu kazališnu igru i ručni rad, otkrivamo načine kreativnog i zabavnog (ponovnog) korištenja plastičnog otpada!
Budući da nam je stalo da u radu budemo dosljedni svojim idealima, u izradi scenografije i rekvizite korišteni su isključivo pronađeni plastični materijali koji bi u drugom scenariju bili proglašeni otpadom. Publika se pridružuje superjunakinjama iz predstave u traženju kreativnih rješenja za plastični otpad te uči kako svatko od nas može postati superjunak/inja ako brine o svojoj planeti!

Radionica recikliranja (umjetnica Tanja Blašković)

Umjetnica Tanja Blašković kao superjunakinja sa Zemlje uči našu mladu publiku kako napraviti pernicu za školu od plastičnih vrećica. Iskusna Tanja kao voditeljica i ostale superjunakinje iz predstave pomažu djeci da ispeglaju vrećice u pernicu, a sve da bi se pružio primjer kako nešto što može biti opasno za naš planet, može ponovno postati korisno ako se drugačije upotrijebi.

12:30 – Predavanje „Priča o mikroplastici“ (Itana Bokan Vucelić, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ)

Projekt NET4mPLASTIC pokrenut je 2019. godine s ciljem prikupljanja podataka o rasprostranjenosti i sastavu mikro plastike duž hrvatskog i talijanskog obalnog i morskog područja te poboljšanja njihove kvalitete korištenjem održivih i inovativnih tehnologija i pristupa. Sitne čestice mikroplastike (komadi plastike manji od 1 mm), predstavljaju veliki ekološki i javnozdravstveni problem, jer se mikroplastika konzumacijom akumulira u živim organizmima. NZZJZ PGŽ za vrijeme trajanja projekta sudjelovao je u analizi uzoraka, analizi utjecaja mikroplastike na zdravlje ljudi te u prikupljanju i obradi podataka o prisutnosti mikroplastike na području Kvarnera, rezultati istraživanja pokazuju da je mikroplastika na Kvarneru prisutna u sedimentu na plažama, na površini mora i u dagnjama, ali važno je napomenuti da broj čestica ne odstupa značajno od utvrđenog prosjeka za cijeli Jadran. Utvrđeno je da je najveći izvor mikroplastike na Kvarneru neobrađena otpadna voda koja odlazi u more, kao i ispiranje terena i atmosfere nakon jakih kiša. Novim saznanjima o podrijetlu, brojnosti i rasprostranjenosti mikroplastike u morskim sustavima te primjenom novih tehnologija, NZZJZ PGŽ aktivno će sudjelovati u praćenju akumulacije mikroplastike, procjeni rizika za ljudsko zdravlje te pitanjima vezanim za gospodarenje otpadom.

13:30 – Predavanje „Krk – zero waste otok“ (Ivan Jurešić, Ponikve eko otok Krk d.o.o)

Otok Krk već je godinama u vrhu najuspješnijih sredina u gospodarenju otpadom u Hrvatskoj, te konstantno teži novim uspjesima i daljnjem napretku, na korist građana i okoliša. Stoga je komunalno poduzeće Ponikve eko otok Krk, u ime Grada Krka te općina Omišalj, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Punat i Malinska-Dubašnica, prošle godine usvojilo međunarodnu Zero Waste strategiju, čime su predviđeni i brojni modeli za smanjenje količina otpada koji nastaje na otoku. Cilj je dostizanje 70 postotnog udjela odvojeno prikupljanog otpada do 2025. g. te k tome još i provođenje aktivnosti smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada. Pomoćnik direktora Ivan Jurešić, zadužen za organizaciju i vođenje postupaka gospodarenja otpadom, kroz predavanje će nas upoznati sa sustavom gospodarenja otpadom na otoku Krku te mjerama za dodatno unaprjeđenje načina odvojenog prikupljanja otpada, poglavito tekstila, metala i plastike, naplatom odvoza prema količini miješanog otpada, evidencijom odvoza i zbrinjavanjem glomaznog otpada ponovnom uporabom i recikliranjem.

14:30 – Radionica „Kompostiranjem do manje otpada“ (Ivana Keller, inženjerka ekološke poljoprivrede)

Kompostiranjem doprinosimo smanjenju količine biootpada koja dospijeva na odlagališta i time umanjujemo emisije CO2, a usput vraćamo nutrijente u tlo obogaćujući ga. Na radionici kućnog kompostiranja polaznici će učiti kako od biootpada, čak i u kućnim uvjetima, možemo napraviti kompost za uzgoj i njegu biljaka. Radionicu će voditi Ivana Keller, mag. ing. ekološke poljoprivrede, permakulturna dizajnerica i učiteljica vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci.

[Događanje je sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost]

Ostale objave

DAN PLANETA ZEMLJE 2024. – “PLANET vs. PLASTIKA”

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

pročitajte više

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content