Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

XIV. Učkarski samanj održat će se u nedjelju, 4. rujna 2022. godine na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka, u trajanju od 10.00 do 20.00 sati.

Učkarski samanj najveći je sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera. Sajam će i ove godine obuhvatiti izložbeno-prodajni, kulturno-zabavni, ugostiteljski i edukativni program, koji će se proširiti i na novi Centar za posjetitelje Poklon. Nakon dvije godine pauze, sajam se vraća u prepoznatljivom stilu, uz bogati, cjelodnevni program, koji će, uz vrhunsku zabavu, zatvoriti istarske legende – Gustafi.

Na izložbeno-prodajnim štandovima predstavit će se preko 50 proizvođača i udruga koji će prezentirati svoje proizvode, usluge i zanate. Posjetitelji će se u ovom dijelu sajma moći upoznati s tradicionalnom izradom autohtonih glazbala, kovanjem željeza, izradom drvenih figurica, gljivarstvom, kulturnom baštinom lovranštine, a posebna atrakcija i ove će godine biti tor s autohtonim životinjama: boškarinom, ovcom pramenkom, tovarima i kravama.

Prodajni dio sajma obuhvatit će bogatu ponudu lokalnih proizvođača, a među ostalim, na štandovima će se prodavati razni mliječni, mesni i suhomesnati proizvodi, med, voće, rakije i likeri, vina, craft pive, čajevi, proizvodi od konoplje i veprine, džemovi, prirodna kozmetika, domaći kolači, čokolade, fritule…

Ugostiteljski dio sajma ponudit će tradicionalne gastronomske specijalitete, na tri lokacije – na parkiralištu Poklon, uz Planinarski dom Poklon te na terasi Planinskog bara u sklopu Centra za posjetitelje Poklon.

Tijekom cijelog trajanja sajma, posjetitelji će moći uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu, na dvije lokacije. Na glavnoj pozornici program će voditi Mario Lipovšek – Battifiaca, a nastupit će KUD Učka, Klapa Baladur, Mreža škola PP Učka, Tinta 910, Folklorno društvo Pazin, Domoljub 1909 te GUSTAFI.

Zabavno će biti i u Centru za posjetitelje Poklon, gdje će se tijekom jutarnjih sati odvijati predavanja, radionice te projekcija filma „Je letrika ubila štrige“, uz „Eko igraonicu“ na kojoj ćete moći zaigrati društvene igre s temom prirode, ekologije, zaštite prirode i sl. U popodnevnim satima, na terasi Planinskog bara, za veselu atmosferu pobrinut će se grupa Kantriders. Tijekom cijelog dana, posjetitelji će moći posjetiti interaktivni, interpretativni postav CZP Poklon po sniženim cijenama ulaznica.

Promet preko Učke će se, kao i prethodnih godina, za vrijeme sajma (od 9 do 21 sat) odvijati jednosmjerno, a tvrtka BINA Istra i ove je godine svim posjetiteljima omogućila sponzoriranu cijenu tunelarine od 10 kn. Osim automobilom, na sajam možete doći i besplatnim autobusom iz Opatije, koji će od 9 do 18 sati kretati svakih 30 minuta sa stanice na Slatini.

Do Poklona i ove godine možete doći pješke, uz vodstvo planinarskih društava Opatija i Knezgrad, koji organiziraju planinarske pohode s polaskom iz Lignja (Lovran) u 10.15 sati i Opatije u 9 sati.

Detaljne informacije o sajmu možete pronaći na: https://www.pp-ucka.hr/informacije-uckarski-samanj-2022/

Pridite na samanj, aš sega će bit fanj! Vidimo se na Učki!!!

 

Pokrovitelji XIV: Učkarskog samnja: Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Opatije

XIV: Učkarski samanj podupiru: BINA Istra, Općina Matulji, Općina Lovran, Komunalac Opatija, Vatrogasna zajednica Liburnije, PD Knezgrad, PD Opatija, Glas Istre, Radio Labin, Radio Istra, Radio Kastav

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content