Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

VELA UČKA – SEDLO – VOJAK – POUČNA STAZA PLAS – POKLONMjesto okupljanja: Poklon

Opis: Staza započinje u blizini sela Vela Učka, od kuda se kroz bukovu šumu i hladovinu kreće prema prijevoju Sedlo. Od Sedla staza vodi ka najvišem vrhu Parka prirode Učka – Vojaku, na 1401 m/nm.

Na Vojaku je smještena stara kula-vidikovac, izgrađena prošlog stoljeća, s koje se pruža pogled na Istru, Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, Alpe i Italiju. Kula je danas uređena kao info-centar i suvenirnica.

Nakon odmora i marende na Vojaku slijedi spuštanje prema prijevoju Poklon gdje izlet završava i gdje izletnike čeka autobus.

Na putu za Poklon prolazi se poučnom stazom “Plas” koja prolazi vršnim grebenom Učke kroz gustu bukovu šumu, gdje uz pomoć poučnih tabela posjetitelji mogu saznati nešto o biljnom i životinjskom svijetu Parka prirode Učka.

Trajanje trekking ture: cca. 5:00h

Težina staze: srednje teško

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content