Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Dobrodošli u webshop Parka prirode Učka!

PONUDA

 

Topografsko-turistička karta Parka prirode Učka

Topografsko-turistička karta Parka prirode Učka

 

TOPOGRAFSKO-TURISTIČKA KARTA PP UČKA

* cijena: 55 kn

Topografsko-turistička karta Parka prirode Učka može se, osim u suvenirnicama na području Parka (Poklon, Vojak) i u uredu Javne ustanove u Lignju, kupiti i na sljedećim prodajnim mjestima: IGLU ŠPORT (Rijeka, Zagreb, Split), VRHUNAC (Zagreb), HRVATSKI PLANINARSKI SAVEZ (Zagreb), TIC RIJEKA (Rijeka), TA MATULJI TOURS (Matulji), TA KVARNER TOURISTIK (Opatija), TZ OPATIJA (Opatija), TZ IČIĆI (Ičići), TA MAREA TOURS (Ičići), TA PROFICO (Ika), TA TEHNODOM (Lovran), GLAS ISTRE (Lovran), TA ANNALINEA (Mošćenička Draga), TZ MOŠĆENIČKA DRAGA (Mošćenička Draga).

 

 

 

 

 

 

Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki

Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki

  BITNE I SPOMENA VRIJEDNE ČINJENICE O UČKI

* cijena: 55 kn

Ovim malim izdanjem autora poznatog riječkog antikvara knjižara Saše Dmitrovića o učkarskoj povijesti i legendama nastojali smo doprinijeti očuvanju kulturne baštine Učke i Ćićarije, u nadi da bogata tradicija ovog prostora i ljudi neće pasti u zaborav.

Knjigu „Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki“ moguće je kupiti i na sljedećim prodajnim mjestima: TZ OPATIJA (Opatija), VBZ KNJIŽARA RIJEKA (Rijeka).

 

 

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content