Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Lovran, 30. studenoga 2018. – Uz prisustvo ministra zaštite okoliša dr.sc. Tomislava Ćorića, istarskog župana Valtera Flega, gradonačelnika Opatije Ive Dujmića te brojnih drugih uzvanika obilježen je početak radova na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon u Parku prirode Učka. Centar za posjetitelje, uz izgradnju volontersko-informacijskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi i interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica, ključni je infrastrukturni zahvat koji će se realizirati u sklopu EU sufinanciranog projekta Učka 360°. Rekonstrukcijom i prenamjenom postojeće gospodarske zgrade na Poklonu formirat će se dva funkcionalna sklopa – Centar za posjetitelje i gospodarski dio zgrade koji će služiti za potrebe Javne ustanove Park prirode Učka, a koja će činiti jedinstvenu prostorno-funkcionalnu cjelinu. U samom Centru će se opremiti izložbeni prostor (interpretacijski postav), suvenirnica te višenamjenski edukacijski prostor i dvodijelna dvorana, dok će u gospodarskom dijelu biti uredi JU PP Učka.
Radovi na izgradnji Centra za posjetitelje Poklon vrijedni su 15.860.577,88 kuna (s PDV-om), a trajat će 16 mjeseci, odnosno do ožujka 2020. godine. Izvođač radova je tvrtka De Conte d.o.o. iz Labina, čija je ponuda ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija u provedenom postupku javne nabave, a ugovor je potpisan 2. studenog.

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content