Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Javna ustanova “Park prirode Učka” u suradnji s ornitolozima Udruge za biološka istraživanja – BIOM već devetu godinu zaredom organizira Ornitološki kamp na Učki – praćenje jesenske seobe ptica i paralelno s tim akciju prstenovanja u svrhu istraživanja migracije ptica preko područja Učke.

Znanstveno prstenovanje je metoda istraživanja koja se temelji na individualnom obilježavanju divljih ptica. Ptice se prstenuju aluminijskim ili plastičnim prstenovima na kojima je ugraviran jedinstveni broj, a prije puštanja svakoj se ptici određuje vrsta, spol, starost, masa i veličina. Sve se ptice nakon postupka prstenovanja odmah neozlijeđene puštaju na slobodu na mjestu gdje su ulovljene.

Ovogodišnji Ornitološki kamp otvoren je 17. kolovoza, a trajati će, već tradicionalno, 50 dana.

Za vrijeme trajanja akcije istraživači borave na terenu u organiziranom kampu na južnom dijelu Učke (pored lokve Rovozna), te vertikalnim ornitološkim mrežama love ptice koje u ovom razdoblju migriraju u toplije krajeve i pritom prikupljaju brojne podatke o putevima migracija ptica na ovom području.

Želite li se pridružiti našim ornitolozima i boraviti u kampu, za sve dodatne informacije obratite se Udruzi BIOM:

http://www.biom.hr/vijesti/ornitoloski-kamp-ucka-2013/

http://www.biom.hr/vijesti/upute-za-dolazak-na-ucku-2013-novi-kamp/

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content