Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Prošlog četvrtka, 9. listopada 2014., završio je 10. Prstenovački kamp Rovozna kojeg je organizirala udruga BIOM. Tijekom razdoblja od 52 dana, koliko je trajao kamp, prstenovano je više od 1.100 ptica, a kamp su posjetili ornitolozi i volonteri iz Engleske, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Njemačke koji su svakodnevno sudjelovali u hvatanju i prstenovanju ptica.

Ove je godine u kampu boravio i ornitolog iz poljske, prof. Przemyslaw Busse sa Sveučilišta u Gdanjsku koji je tijekom svojih 60 godina djelovanja prstenovao više od 300.000 ptica. Cilj njegovog boravka u kampu je usklađivanje metodologije prstenovanja s mrežom europskih prstenovačkih kampova. Ujedno je upoznao hrvatske ornitologe s načinom provedbe testa orijentacije koji se provodi na uhvaćenim pticama. U tu svrhu upotrebljavaju se posebni kavezi koji omogućuju određivanje kojim će smjerom ptica selica poletjeti nakon puštanja.

Ove je godine čak dva puta prstenovana zanimljiva ptica – kratkokljuni puzavac – Certhia familiaris – rijetka hrvatska gnjezdarica, a Park prirode Učka je jedino mjesto u priobalnom dijelu Hrvatske gdje gnijezdi. Nastanjuje bukove i crnogorične šume, a hrani se na deblu penjući se od njegove baze prema gore u potrazi za kukcima i pritom se odupirući repom.

Nakon 8 godina ponovno je prstenovana i rijetka lutalica azijski zviždak – Phylloscopus inornatus. Ova ptica seli iz Sibira prema jugoistočnoj Aziji, no zbog greške u navigaciji ponekad se dogodi da zaluta u istočnu Europu.

 

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content