Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U nedjelju, 25 srpnja, na Učki će se održati Festival sportske rekreacije. Program počinje u 10.30 sati na Poklonu, a obuhvatit će 𝗽𝗹𝗮𝗻𝗶𝗻𝗮𝗿𝘀𝗸𝗶 𝗽𝗼𝗵𝗼𝗱 (u suradnji s Planinarskim društvom “Opatija”), u kojem će se, pod stručnim vodstvom, hodati 𝗟𝗮𝗻𝗱 𝗔𝗿𝘁 𝘀𝘁𝗮𝘇𝗼𝗺 “Stražica–Sapaćica”. Staza je duga 6.5 kilometara, nezahtjevna je i pogodna za sve generacije. Obilazak staze, na kojoj možete uživati u umjetnosti te u tišini i prirodi, trajat će oko 3 sata.
Nakon obilaska staze, svi sudionici će moći posjetiti naš novi 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿 𝘇𝗮 𝗽𝗼𝘀𝗷𝗲𝘁𝗶𝘁𝗲𝗹𝗷𝗲 𝗣𝗼𝗸𝗹𝗼𝗻, po promotivnim cijenama ulaznica: 30 kn za odrasle i 20 kn za djecu.
Za sve one koji na Učku žele autobusom, podsjećamo da prometuje redovna linija Autotroleja te se preporučuje polazak iz Opatije u 9:30 i povratak s Učke u 18.00 sati.

Festival sportske rekreacije organizira Savez sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, a u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ i Hrvatskim olimpijskim odborom. Program koji će se u subotu odvijati u Voloskom, a u nedjelju na Učki, dio je obilježavanja Dana grada Opatije.

FSR Ucka

Festival sportske rekreacije – Učka

Ostale objave

NATJEČAJ za zapošljavanje

Javna ustanova “Park prirode Učka” objavljuje natječaj za zapošljavanje: Čuvar prirode II vrste (1 izvršitelj/ica), Kućni majstor – domar (1 izvršitelj/ica), Stručni referent – informator (2 izvršitelja/ice)

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content