Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska
Centar za posjetitelje Poklon novo je glavno odredište svih budućih posjetitelja Parka prirode Učka. Glavna uloga Centra je, kroz edukaciju i multimedijalno iskustvo, podići svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite.
Na oko 1.200 m² svoje mjesto pronašli su interpretacijski, edukacijski, turistički, konferencijski i uredski sadržaji. Centar je izgrađen rekonstrukcijom i sanacijom starog, devastiranog i napuštenog gospodarskog objekta u samom centru Parka, a nalazi se na 930 metara nadmorske visine, što ga čini uistinu jedinstvenim u lokalnim, ali i svjetskim razmjerima.

Središnje mjesto Centra je multimedijalni interpretacijski postav, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učka i okolnog područja, uz naglasak na potrebe njegove zaštite i očuvanja. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline: U planini, Dom, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Cjeline na zabavan i edukativan način prikazuju prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo Učke i Ćićarije, što ih čini zanimljivim svim generacijama.

Uz interpretacijski centar, na Poklonu su smješteni i suvenirnica, caffe bar, konferencijski centar, velika učionica podijeljena na četiri cjeline koje simboliziraju četiri godišnja doba, a koja je namijenjena provođenju edukacijskih programa s najmlađim posjetiteljima.
Centar za posjetitelje Poklon otvoren je svakodnevno od 9 do 16 sati.

CJENIK ULAZNICA

Ulaznica u multimedijalni interpretacijski postav Centra za posjetitelje I, II, III, X, XI i XII mj. IV, V, VI, VII, VIII i IX mj.
djeca do 6 godina i osobe s invaliditetom gratis gratis
djeca od 6 – 12 godina 10,00 kn 20,00 kn
djeca od 12 – 18 godina 15,00 kn 25,00 kn
odrasli 35,00 kn 50,00 kn
umirovljenici 20,00 kn 30,00 kn

Projekt izgradnje Centra za posjetitelje Poklon

Centar za posjetitelje Poklon izgrađen je u sklopu projekta Učka 360°. Riječ je o projektu Javne ustanove Park prirode Učka i partnera – Općine Kršan i Udruge BIOM, kojim su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon te još 4 objekta (3 volonterskoinformacijska centra u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica), razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka.

Ukupna vrijednost Projekta Učka 360° je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri.

Opći cilj projekta je unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine, dok su specifični ciljevi povećanje privlačnost i raznolikost sadržaja PP Učka razvojem infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku prirode Učka kroz unaprjeđenje edukativne komponente u programima posjećivanja.

Centralno mjesto projekta je izgradnja Centra za posjetitelje Poklon koje će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno upravnim sadržajima. Kroz projekt realizirani sadržaji Parka stvorit će uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, unaprijedit će turističku ponudu, doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije.

Aktivnosti

Interpretacijski centar Vlaški puti otvoren za posjetitelje

Interpretacijski centar Vlaški puti otvoren za posjetitelje

nterpretacijski centar smješten je u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji je i službeni jezik ekomuzeja.

pročitajte više

Info

9

Adresa:
Poklon 8, 51414 Ičići

Radno vrijeme:
Svaki dan 9:00 – 16:00

Kontakt:
info@pp-ucka.hr
051 770 100

Kontakt za grupe:
dkramaric@pp-ucka.hr
051 770 160

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Skip to content