Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Povodom obilježavanja dana grada Opatije, u nedjelju, 7. kolovoza, u Parku prirode Učka, na Poklonu, održat će se Festival sportske rekreacije.

Program počinje u 10.30 sati planinarenjem po Land art stazi Stražica – Sapaćica s vodičima Planinarskog društva Opatija. Staza je lagana, dužine 6.5 km, a procijenjeno vrijeme hoda je 3 sata. Ova kružna staza spoj je umjetničkih zahvata u obliku umjetnosti u krajobrazu, tzv. Land Art, i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Staza počinje/završava oko 150 m od Poklona te je namijenjena roditeljima s djecom, starijim osobama i drugim posjetiteljima koji ne vole zahtjevne staze, ali vole ugodne i lagane šetnje prirodom.

Nakon planinarenja, sudionici mogu posjetiti interpretacijski postav Centra za posjetitelje Poklon, po promotivnim cijenama: odrasli – 45 kn, djeca do 18 god. – besplatno. Interpretacijski postav, na moderan i interaktivan način, prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učka i okolnog područja, uz naglasak na potrebe njegove zaštite i očuvanja. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline: U planini, Dom, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Cjeline na zabavan i edukativan način prikazuju prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo Učke i Ćićarije, što ih čini zanimljivim svim generacijama.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content