Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U subotu, 2. srpnja, kod Babinog skloništa, u blizini sela Mala Učka i Babinog groba, održat će se manifestacija „Kantajmo na Babinom skloništu“ u organizaciji KUD Lovor i PD Knezgrad iz Lovrana.
Na visini od 1012m nalazi se sklonište kojim upravlja PD Knezgrad, a koje je ujedno i mjesto čestih zajedničkih druženja. Dvije pandemijske godine, u kojima su se neminovno promijenile životne navike i stil života, potaknule su PD Knezgrad i KUD Lovor da zajedničkim snagama osmisle i realiziraju projekt čija je svrha promocija zdravog života, druženje i suradnja udruga koje djeluju na području Općine Lovran, kao i valorizacija Učke – oaze zelenila i mira. S tim ciljem u subotu će se kod Babinog skloništa okupiti pjevači, zborovi, planinari i ljubitelji prirode.

PROGRAM:
9.30 sati – Okupljanje na Poklonu (kod planinarskog doma)
Vožnja autima do sela Mala Učka.
Iz Male Učke nastavlja se dalje do Babinog skloništa:
a) Pješice – u pratnji planinarskog vodiča (oko 1 sat laganog hoda)
b) Automobilima – po makadamskoj cesti do proplanka iznad Babinog skloništa, odakle do same lokacije treba još oko 5 minuta hoda.
12.00 sati – Zajednička pjesma Mom Zavičaju (Vjekoslav Knežević)
13.00 sati – Zakuska i druženje
15.00/15.30 sati – Povratak na Malu Učku

Na povratku, na Poklonu možete posjetiti Centar za posjetitelje Poklon u kojem se nalazi interpretacijski postav, odnosno stalna muzejska izložba. Na moderan i interaktivan način prikazane su prirodne i kulturne vrijednosti Učke i Ćićarije. Radno vrijeme centra je svakodnevno od 9 do 19 sati.

Prijave i informacije:
Nada Čepar, predsjednica KUD Lovor – 0915880735
Delija Gagulić, predsjednica PD Knezgrad – 098442596
Branka Širola, tajnica KUD Lovor – 0918943778

Ostale objave

DAN PLANETA ZEMLJE 2024. – “PLANET vs. PLASTIKA”

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

pročitajte više

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content