Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

GEOLOŠKA POUČNA STAZA “VELA DRAGA”

Geološka poučna staza "Vela Draga"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na padinama zapadnih obronaka Učke nalazi se Vela draga, kanjonska udolina u kojoj su procesi otapanja, trošenja i erozije stijena stvorili čudesno mjesto usred istarskog krša. Izlet započinje šetnjom poučnom stazom uzduž koje su postavljene poučne tabele koje predstavljaju ovaj spomenik izuzetne geomorfološke vrijednosti. Prvi dio staze ide do ruba kanjona gdje se nalazi vidikovac s uređenim odmorištem, dok drugi dio staze vodi kroz kanjon te prolazi između vapnenačkih stupova u podnožju impresivnih stijena i litica. Tijekom šetnje edukatorice učenicima/studentima tumače geološki fenomen postanka masiva Učke i samog kanjona Vela draga, upoznajući ih pritom s biljnim i životinjskim svijetom kamenjara te dugom tradicijom alpinizma i sportskog penjanja. Na vidikovcu, s kojeg se pruža pogled na zadivljujuće vizure vapnenačkih tornjeva, učenici/studenti se mogu odmoriti i marendati. Slijedi kratko predavanje o fosilima i njihovu nastanku popraćeno slikama biljnih i životinjskih fosila te traženje fosila i njihovo proučavanje.

Trajanje programa do vidikovca: cca 1h 30min
Dužina staze:
 1,2 km
Težina staze:
 lagana

Trajanje programa kroz kanjon: cca 2h 30min
Dužina staze:
 2 km
Težina staze:
 srednje teška

 

STAZA UMJETNOSTI U PRIRODI (LAND ART) “STRAŽICA – SPAČICA”

Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na proplancima planine Ćićarije, u neposrednoj blizini Centra za posjetitelje Poklon, nalazi se Land art staza “Stražica-Sapaćica”. Staza je spoj umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota južnih predjela Ćićarije, oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Vodeća misao staze razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode, a budući da nije zahtjevna, pogodna je za organizirani obilazak djece školske dobi. Dok pod stručnim vodstvom edukatora šeću stazom, učenici će imati priliku uživati u predivnim krajolicima, udahnuti mirise šume, čuti pjev ptica, opipati stijene i zagrliti stablo. U neposrednom kontaktu s prirodom upoznat će prirodne i kulturne vrijednosti Učke i Ćićarije, čime se izravno utječe na ponašanje i svijest naših najmlađih posjetitelja o važnosti očuvanja i zaštite prirode.

Trajanje programa: cca 3h
Dužina staze:
6.5 km
Težina staze:
 lagana

 

POKLON – VOJAK – POUČNA STAZA “PLAS”

Poklon - Vojak - Poučna staza "Plas"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Obilazak započinje na Poklonu, prijevoju koji spaja Učku i Ćićariju, gdje se pripovijeda kratka povijesna priča o zanimljivom porijeklu njegova imena. S Poklona se kreće kroz šumu bukve do najvišeg vrha Vojaka, koji se uzdiže 1401 m iznad mora. Na Vojaku je smještena stara kula-vidikovac, s koje se može uživati u punih 360˚ izuzetno atraktivne panorame. Za vedra vremena moguće je golim okom vidjeti Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, čitav Velebitski masiv, Istarski poluotok, Alpe i Veneciju. Obilazak uključuje i šetnju poučnom stazom “Plas”, koja se nalazi podno Vojaka. Staza prolazi šumom primorske i pretplaninske bukve te je opremljena poučnim tabelama. Tijekom šetnje edukatorice učenicima/studentima tumače pojedinosti o biljnim i životinjskim vrstama vršnog grebena te krškim formacijama koje susreću putem (ponor, ponikva i sl.). Uz stazu je smještena i Jama, jedan od dvjestotinjak istraženih speleoloških objekata Parka prirode Učka.

 

Trajanje programa: cca 4h
Dužina staze:
 8 km
Težina staze: srednje teška

Napomene: Staza je planinarska i strma te učenici/studenti trebaju biti spremni na duže hodanje!

 

 

 

 

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content