Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

DJEČJI VRTIĆ

Edukatorice Parka priode Učka djeci će otkriti raznolikost prirodnog svijeta te čudesan svijet mitova i legendi Učke na jednoj od poučnih staza prema izboru:

 1. Land art staza “Stražica – Sapačica”
 2. Geološka poučna staza “Vela Draga”
 3. Lovranska Draga – šetnica “Slap”
 4. Vela Učka
 5. Edukativna “Malikova staza”

Program se može u dogovoru s odgojiteljima/icama nadopuniti odabirom neke od ponuđenih zabavnih radionica koje će djecu kroz igru i istraživačke aktivnosti upoznati s prirodom na njima zanimljiv i primjeren način te ih potaknuti na kreativno-stvaralačko izražavanje.

Cijena stručnog vodstva: 20 kn po djetetu
Cijena stručnog vodstva s radionicom ili radnim listićima: 30 kn po djetetu

OSNOVNA ŠKOLA

1. Edukativni program “O Učki uz igru nauči” (I.-IV. razred)

Ovaj program pokrenut je kako bi učenici u neposrednom kontaktu s prirodom, aktivnim istraživanjem i učenjem stekli vrijedna znanja i vještine te razvili pozitivne stavove o očuvanju prirode i okoliša te zdravom načinu života.

Program započinje u posebno uređenoj “Učionici u prirodi” rješavanjem radnih listića prilagođenih nastavnom planu i programu te upoznavanjem s pravilima ponašanja u zaštićenom području. Nakon toga slijedi obilazak edukativne “Malikove staze” uz stručno vodstvo edukatora.

 

2.Edukativni program “Upoznaj Park prirode Učka”  (I.-VIII. razred)

Program je pokrenut kako bi se djeci omogućilo da provedu dio nastave u prirodnom okruženju, upoznaju živu i neživu prirodu, otkriju njezinu raznolikost, povezanost i promjenjivost, te razviju poštovanje prema prirodnoj i kulturnoj baštini kao i odgovoran odnos prema okolišu. Program obuhvaća obilazak jedne poučne ili planinarske staze po izboru uz stručno vodstvo edukatora:

 1. Land art staza “Stražica – Sapačica”
 2. Edukativna “Malikova staza”
 3. Geološka poučna staza “Vela Draga”
 4. Lovranska Draga – šetnica “Slap”
 5. Brgudac – Izletište “Korita”
 6. Poklon – Vojak – Poučna staza “Plas”

 

SREDNJA ŠKOLA I FAKULTET

Učenicima srednjih škola i studentima preporučujemo obilazak jedne od atraktivnih poučnih ili planinarskih staza po izboru, uz stručnu interpretaciju prirodne i kulturne baštine:

 1. Land art staza “Stražica – Sapačica”
 2. Geološka poučna staza “Vela Draga”
 3. Lovranska Draga – šetnica “Slap”
 4. Brgudac – Izletište “Korita”
 5. Poklon – Vojak – Poučna staza “Plas”
 6. Mitsko-povijesna staza “Trebišća – Perun”

 

Upoznajući se sa kulturno-povijesnom baštinom ovog kraja te biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Parka učenici i studenti izgrađuju odgovoran odnos prema zaštiti kulturne baštine te razvijaju svijest o važnosti očuvanja okoliša.

 

NAPOMENE:

– zbog velikog interesa preporučujemo rezervaciju željenog termina minimalno mjesec dana unaprijed;

– rezervirani termin dolaska grupe obavezno je telefonski ili putem e-maila potvrditi dan ranije;

– u slučaju lošeg vremena program se otkazuje i dogovorno premješta na sljedeći slobodni termin;

– u cijenu nije uključeno osiguranje, prijevoz ni hrana za učenike;

– molimo Vas da na dan dolaska ponesete OIB vrtića ili škole/voucher turističke agencije kako bismo Vam mogli poslati račun ili unaprijed najavite gotovinsko plaćanje;

– Javna ustanova “Park prirode Učka” zadržava pravo izmjene programa i dopune popisa preporučenih staza koje bi najbolje odgovarale interesu, veličini i uzrastu grupe;

– ukoliko netko od članova grupe ima zdravstvenih poteškoća, molimo Vas da nam to unaprijed javite kako bismo svim sudionicima programa omogućili što sigurniji i ugodniji boravak u prirodi;

– zbog veličine prometnica u Parku upozorite Vašeg prijevoznika da se unaprijed informira o mogućnosti dolaska autobusom na pojedine lokalitete u Parku;

 

OBAVEZNA OPREMA

hrana, voda, prikladna odjeća i obuća (duge hlače, majica dugih rukava, rezervna odjeća, kapa, čvrste cipele), kabanica, naprtnjača

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content